Inloggen
Jong Stel Dansen Verhuizen

Hypotheek afsluiten met studieschuld

Je hebt je studie afgerond, een baan en droomt van de volgende stap: je eigen huis kopen. Daarom wil je een hypotheek afsluiten. Maar je ligt wakker van die studieschuld. Kom je daarmee wel in aanmerking voor een hypotheek? Het korte antwoord is: ja. Ook als je gebruikmaakte van een studielening kun je een huis kopen. Lees hier waar je rekening mee moet houden. En hoe wij je jouw woonwens kunnen waarmaken.

Invloed studieschuld op hypotheek
Als je maandelijks je studieschuld aflost, houd je minder geld over om je hypotheek af te betalen. Klinkt best logisch. Daarom heeft de hoogte van je studieschuld invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Maar wat betekent dat? Bij het berekenen van je hypotheek kijken we altijd naar het beginbedrag. Dat is de hoogte van jouw schuld op het moment dat je begon met aflossen. Dit bedrag bepaalt namelijk je maandlasten. Heb je extra afgelost? Dan nemen we dit mee in de berekening.

Berekening leenbedrag
Hoe berekenen we jouw maximale hypotheek? We kijken niet naar het werkelijke bedrag dat je aflost. Dat klinkt misschien gek, maar is wettelijk zo vastgelegd. Bij de berekening gebruiken we een percentage van je beginbedrag. Welk percentage? Dit is afhankelijk van je afgeronde opleiding en het stelsel waaronder je valt.

Niet zeker onder welk stelsel je valt? Check het direct bij DUO.

Nieuwe stelsel
Heb je een HBO- of WO-diploma? En val je onder het nieuwe stelsel? Dan geldt het wettelijk vastgestelde percentage van 0,35%. Oftewel: bij een startschuld van €20.000 gaan we ervan uit dat je maandelijks 0,35% daarvan kwijt bent aan aflossing. Dat is €70, die je niet kunt besteden aan je hypotheek en dus af gaat van je maximale leenbedrag. Als je zonder schuld €800 te besteden hebt aan je hypotheek, is dat met schuld dus €730 per maand.

Oude stelsel
Val je onder het oude stelsel of heb je een MBO-diploma? Dan geldt een percentage van 0,75%. Dus met een startschuld €20.000 houden we rekening met een maandelijkse aflossing van €150. Dat geld kun je niet aan je hypotheek besteden. Oftewel: heb je zonder schuld €800 te besteden aan je hypotheek? Dan is dat is dat met schuld €650 per maand.

Bereken jouw maximale hypotheek
Wil je weten welk bedrag jij maximaal kunt lenen? Gebruik onze rekentool en bereken jouw maximale hypotheek. Zo krijg je meteen een idee van wat je kunt verwachten. En kun je een inschatting maken van wat je maandlasten worden.

Persoonlijk advies
Liever precies weten waar je aan toe bent met persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een adviseur. Die onderzoekt of je in aanmerking komt voor een (NHG-)hypotheek. En kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Zodat we samen jouw woonwens kunnen waarmaken.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht