
Waaruit bestaat een hypotheek voor nieuwbouw?
Bouwtekeningen, een zandberg omtoveren tot tuin, muurtjes verdelen... een huis kopen is een leuke uitdaging, zeker als het nog gebouwd moet worden. Vaak heb je alleen nog maar een bouwtekening gezien. Te gek om die eerste heipaal de grond in te zien gaan en dat je zelf mag bedenken waar de keuken en waar de badkamer komen. Leuk een nieuwbouw woning maar daar hoort ook een passende hypotheek bij!
Ik ontwerp graag mijn eigen huis! Wat is de eerste stap?
Zodra je door een eventuele loting heen bent gekomen, zet je je krabbel onder de koop/-aanneemovereenkomst en vanaf dan kan jij je hypotheek regelen. Bij NIBC bieden we een hypotheek voor nieuwbouw. En als de bank er gerust op is dan ben jij een hypotheekgever.
Wat is een bouwdepot?
Bij een nieuwbouwhuis betaal je via de notaris de grond en eventueel het deel van je huis dat wel al is gebouwd. Daarna ga je in termijnen je huis betalen. In de koop/aanneemovereenkomst staan de verschillende betaaltermijnen die de aannemer in rekening brengt (denk aan de fundering, de eerste verdieping en meerwerk).
Het overige deel van de lening (dus koopsom minus de eerste betaling van de grond) wordt voor je in een zogeheten bouwdepot gezet. Dit is een door de bank beheerde rekening waarvan jij kosten voor de bouw kunt betalen. Via je adviseur kun je bij NIBC een bouwdepot aanvragen.
Zoals bekend betaal je altijd hypotheekrente aan de bank, maar in dit geval ontvang je ook rente van de hypotheekverstrekker, namelijk over het bedrag dat nog in je bouwdepot zit. Vaak kun je die twee rentes bijna tegen elkaar wegstrepen.
Maar die pot raakt natuurlijk leger en leger en je ontvangt steeds minder rente. Daardoor worden je hypotheeklasten hoger naarmate de oplevering van je nieuwe huis dichterbij komt. Maar geen paniek: het verschil tussen de rentes kun je deels (maximaal 4%) meefinancieren in je hypotheek, dus daar merk je als het goed is weinig van.
Welke kosten betaal ik uit mijn nieuwbouw hypotheek?
Bij nieuwbouw koop je de woning ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dat betekent dat bepaalde kosten al in de som zijn opgenomen: de bouwrente, overdrachtsbelasting, extra bouwkosten (bij NIBC tot 25% van de koopsom), notariskosten voor de eigendomsoverdracht en notariskosten voor de Kadaster-inschrijving.
Wat is dat precies, bouwrente?
Dit is een vergoeding aan de aannemer/projectontwikkelaar voor de kosten die hij maakt voor de aankoop van de grond en het vooruitbetalen van de eerste werkzaamheden. Heeft de bouwrente betrekking op deze kosten tot het moment van tekenen van de koop-aanneemovereenkomst, kun je ze meefinancieren in je hypotheek.
Heb je wel de koop/aanneemovereenkomst getekend, maar de hypotheekakte nog niet? Dan moeten eventuele kosten van de aannemer uit eigen middelen worden betaald. En deze kosten kun je niet meefinancieren.
Welke kosten betaal ik niet uit mijn nieuwbouw hypotheek?
Zoals je waarschijnlijk al vreesde, vallen er naast de koopsom nog heel wat extra factuurtjes op de mat. Denk aan die voor hypotheekadvies, notariskosten voor het opstellen van de koopakte en belasting op de diensten van de aannemer. Houd ook rekening met extra bouwkosten (ach, we zijn nu toch bezig: zo’n serre is wel heel leuk!), want kosten voor dit ‘meerwerk’ die boven de 25% van de koopsom uitkomen, zijn voor jou. Denk ook aan eventuele dubbele woonlasten.
Ga er maar vanuit dat je nog 2 tot 3% van de koopsom extra kwijt bent. Maar daar staat tegenover dat jouw fonkelnieuwe huis voorlopig (als het goed is) geen onderhoud nodig heeft.