Bekijk alle blogs

Waaruit bestaat een hypotheek voor nieuwbouw?
Bouwtekeningen, een zandberg omtoveren tot tuin, muurtjes verdelen... een huis kopen is een leuke uitdaging, zeker als het nog gebouwd moet worden. Vaak heb je alleen nog maar een bouwtekening gezien. Te gek om die eerste heipaal de grond in te zien gaan en dat je zelf mag bedenken waar de keuken en waar de badkamer komen. Leuk een nieuwbouw woning maar daar hoort ook een passende hypotheek bij!

Wat als de bouw uitloopt?
Helemaal zelf beslissen hoe je huis eruit komt te zien is te gek. Maar de kans dat dat ene tegeltje ineens niet leverbaar is (of iets veel ergers, een brakke fundering) ligt altijd op de loer en kan de hele planning in de war schoppen. Wat zijn in dat geval je rechten en plichten?

Wat doe je als de koop toch niet doorgaat?
Je zag jezelf al helemaal zitten in je nieuwe stek. Al je spullen hadden in je hoofd al een plek. Vaak betekent die handtekening onder het koopcontract dat het wel goed zit, maar er zijn enkele doemscenario’s te bedenken waarin je droom op het laatste moment toch jammerlijk uiteen spat. Wat moet je dan doen?

Wat doet de notaris eigenlijk?
Wie is toch die man/vrouw die contracten onder je neus schuift waar jij je handtekening onder moet zetten? Zonder de notaris ben je nergens, want die is als enige bevoegd om notariële aktes op te maken. En die heb je nodig als je een huis gaat kopen.

Wat doet een hypotheekadviseur en hoe vind ik een goede?
Het to do-lijstje voor je hypotheekaanvraag begint al aardig lang en ingewikkeld te worden. Maar geen nood, je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Een goede hypotheekadviseur leidt je door hoeveelheid documenten, wetten en financiële plaatjes heen.

Wat is een hypotheek?
Voor sommige aankopen kun je niet even je pinpas trekken of met je creditcard zwaaien. Een huis bijvoorbeeld. Daarvoor heb je een lening bij de bank nodig, en die noemen we in de volksmond een hypotheek (voluit: hypothecaire lening). Oké, een lening dus.

Wat is een restschuld en wat moet je ermee?
Het woord ‘schuld’ in een term belooft vaak niet veel goeds. En dat geldt hier ook: van een restschuld word je niet blij. Maar als huiseigenaar zijn situaties denkbaar waarin je er toch mee zult moeten dealen. En gelukkig zijn er ook genoeg oplossingen.

Wat zijn de eisen voor het verstrekken van een hypotheek?
Je geldverstrekker helpt je graag met de financiering van je nieuwe woning. Om vast te stellen of je de bijbehorende maandlasten kunt betalen - nu en in de toekomst - kijken de geldverstrekker en je adviseur naar twee belangrijke zaken: jouw inkomen en de waarde van de woning die je op het oog hebt.

Welke rol speelt de Belastingdienst in een hypotheekaanvraag?
Als je straks huiseigenaar bent, heeft dat gevolgen voor je belasting. Je mag hypotheekrente en andere kosten aftrekken, dat is lekker. Maar aan de andere kant krijg je te maken met het eigenwoningforfait. Daar doe je niks aan, maar je kunt er wel zoveel mogelijk voordeel uit halen door je goed te (laten) informeren. Je hypotheekadviseur is in dit doolhof van regeltjes je beste vriend.

Huizenprijzen te hoog? Helemaal niet! De rek is er zelfs nog lang niet uit.
De Nederlandse huizenprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Een wooncrisis wordt er geroepen. Maar is er daadwerkelijke sprake van oververhitting, met andere woorden: is de stijging exorbitant en onverklaarbaar? Of is de stijging tamelijk rationeel uit te leggen en is het bijvoorbeeld mogelijk dat de prijzen nog verder gaan stijgen?

"Huisjesmelkers" worden gezien als de oorzaak van de woningcrisis. Klopt dat wel?
Ook in het recente Woonprotest kwamen de ‘huisjesmelkers’ en de ‘pandjesbazen’ weer voorbij als zijnde één van de belangrijkste oorzaken van alle ellende op de woningmarkt. Jammer, want dat belemmert niet alleen het zicht op de werkelijke situatie, maar zorgt er (daardoor) ook voor dat oplossingen verder weg zijn dan ooit. Bovendien is het belangrijk dat er verder wordt gekeken dan het hier en nu, want de woningproblematiek is niet louter Nederlands en speelt al langer dan gisteren en vandaag.

De overheid draait aan de verkeerde beleidsknoppen wat betreft de woningcrisis
Want de belangrijkste oorzaken van de problemen op de woningmarkt zijn noch het woningtekort, noch de beleggers in residentieel vastgoed. Maar de lage rentestand, het gebrek aan mogelijkheden om je geld op een andere manier te laten renderen en de financieringsruimte van de koper. Deze nam toe door de stijgende inkomens, de dalende hypotheekrentes en de ruimere inkomensnormen. De daling van de hypotheekrente zorgde er, in combinatie met de stijging van het gemiddelde inkomen voor dat de woonlasten fors goedkoper werden. Daardoor lijkt het beleid op het aloude grapje van iemand die onder een lantaarnpaal iets zoekt, niet omdat-ie het daar is kwijtgeraakt, maar omdat ’t daar in elk geval licht is.