Inloggen

Je woning verduurzamen: hoe betaal je de kosten?

Wil je je woning verduurzamen en vraag je je af hoe je dit financieel het beste kunt aanpakken? Je bent niet de enige. Het verduurzamen van je woning is een slimme investering, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Want een duurzame woning betekent doorgaans lagere vaste lasten. Denk aan zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Die kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen. Bovendien is het goed voor de waarde van je huis. Hoe je zo’n investering het beste kunt financieren hangt af van je situatie.

 

Verduurzamen met subsidies

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Hiermee kun je een deel van de kosten dekken. Voorbeelden hiervan zijn een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) of de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Het hangt van jouw persoonlijke situatie af of je in aanmerking komt voor deze subsidies. Via de Energiesubsidiewijzer kun je zien welke subsidies er zijn in jouw gemeente.

 

Verduurzamen en lenen

Wil je verduurzamen maar kun je het ook met subsidies niet meteen betalen? Soms kun je extra lenen binnen je hypotheek. Je maandelijkse aflossing gaat dan omhoog. Voordeel is dat je de verduurzaming kunt uitvoeren en daar direct de effecten van ziet. Bijvoorbeeld in verlaagde energielasten. Vraag hiernaar bij jouw hypotheekadviseur.

Een duurzaamheidslening is ook een optie. Dan leen je wat nodig is om de duurzame verbeteringen in je huis door te voeren. Het voordeel hiervan is dat de rente lager ligt dan bij andere leningen. Bovendien hoef je vaak geen afsluitkosten te betalen. Sommige gemeenten bieden zo’n lening aan met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

 

Sparen voor verduurzamen

Wel verduurzamen, maar minder haast? Dan kies je misschien voor sparen. Voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een lening en de verduurzaming met je eigen geld bekostigt. Hoeveel je moet sparen voor verduurzaming hangt af van de maatregelen die je wilt nemen. Het is verstandig om een buffer aan te leggen voor onvoorziene kosten. Daarnaast is het slim om te sparen voor de kosten die niet gedekt worden door subsidies of je hypotheek. En nu is een goed moment hiermee te beginnen: de rentes zijn immers aan het stijgen.             

Bij NIBC open je snel en gratis een spaarrekening. Je betaalt geen afsluitkosten en er is geen minimale inleg.

Heb je al een bedrag klaarstaan wat je langer kunt missen? Met deposito sparen profiteer van een hogere rente. Je sluit al een deposito rekening af vanaf 3 maanden. Open vandaag nog jouw depositorekening en zet de eerste stap naar een duurzame toekomst.

 

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht