Bekijk alle blogs
"Huisjesmelkers" worden gezien als de oorzaak van de woningcrisis. Klopt dat wel?
Ook in het recente Woonprotest kwamen de ‘huisjesmelkers’ en de ‘pandjesbazen’ weer voorbij als zijnde één van de belangrijkste oorzaken van alle ellende op de woningmarkt. Jammer, want dat belemmert niet alleen het zicht op de werkelijke situatie, maar zorgt er (daardoor) ook voor dat oplossingen verder weg zijn dan ooit. Bovendien is het belangrijk dat er verder wordt gekeken dan het hier en nu, want de woningproblematiek is niet louter Nederlands en speelt al langer dan gisteren en vandaag.
De overheid draait aan de verkeerde beleidsknoppen wat betreft de woningcrisis
Want de belangrijkste oorzaken van de problemen op de woningmarkt zijn noch het woningtekort, noch de beleggers in residentieel vastgoed. Maar de lage rentestand, het gebrek aan mogelijkheden om je geld op een andere manier te laten renderen en de financieringsruimte van de koper. Deze nam toe door de stijgende inkomens, de dalende hypotheekrentes en de ruimere inkomensnormen. De daling van de hypotheekrente zorgde er, in combinatie met de stijging van het gemiddelde inkomen voor dat de woonlasten fors goedkoper werden. Daardoor lijkt het beleid op het aloude grapje van iemand die onder een lantaarnpaal iets zoekt, niet omdat-ie het daar is kwijtgeraakt, maar omdat ’t daar in elk geval licht is.
De mythe van de miljoen
Bouwen, bouwen, bouwen. Eén miljoen woningen erbij voor 2030 zou de oplossing moeten zijn voor de huidige woningcrisis. Gemeenten, woningcorporaties, aannemers, beleggers en projectontwikkelaars zouden de handen ineen moeten slaan om die ambitieuze doelstelling van de overheid te moeten realiseren. Want het gebrek aan betaalbare woningen is groot en wordt alsmaar groter. Maar is het wel de oplossing? En staan er, om met de schrijver Elsschot te spreken, tussen droom en daad niet veel wetten in de weg en praktische bezwaren?
Een betaalbare woning voor iedereen. Hoe realistisch is dat?
“Minister De Jonge zint op plannen om de op hol geslagen huizenmarkt in het gareel te krijgen”, kopte de Volkskrant eind januari stoer en daadkrachtig, alsof het hier een losgebroken paard betrof dat moest worden getemd. Maar uit het vervolg bleek dat de kersverse minister van Volkshuisvesting een regierol gaat nemen om meer betaalbare woningen te realiseren. Omdat er volgens hem veel te lang is gedacht dat de markt wel tot een oplossing zou komen.
De weg naar 100 woningen in één jaar!
Vastgoed Strategen, gemaakt door en voor beleggers, geeft een boeiende kijk op vastgoed en het beleggen in vastgoed. Dirk Taat neemt je mee en gaat aan tafel met ervaringsdeskundigen die hun wijsheid graag delen met je.
Beleggen in het vastgoed in tijden van restricties
Vastgoed Strategen, gemaakt door en voor beleggers, geeft een boeiende kijk op vastgoed en het beleggen in vastgoed. Presentator èn vastgoedbelegger Dirk Taat gaat aan tafel met ervaringsdeskundigen die hun wijsheid graag delen met je.
Van crypto naar beleggen in vastgoed
Dit keer is hij in gesprek met de pas 33-jarige Onur Erbas van Hague Invest. Een man die na zijn studie bedrijfswetenschappen aan de VU Amsterdam flink geld verdiende in crypto’s, maar die vastgoed met de paplepel ingegeven kreeg.
Ondernemen met een oog voor kwaliteit
Dit keer is Dirk in gesprek met vastgoedondernemer Roderick Dekker, een Haagse ondernemer pur sang. Begon op zijn twaalfde al met autowassen in de buurt, ging CD’s kopieren en verkopen op de middelbare school, dook in Berlijn de kleding in, en vervolgens weer in Den Haag de schoenen en de marketing.
Van journalist naar beleggen in vastgoed
Dit keer is Dirk in gesprek met Amsterdammer Rogier Hentenaar, wiens visitekaartje een waslijst aan activiteiten vermeldt: vastgoedbelegger, startende ontwikkelaar, bedrijfseconoom en financieel journalist. Genoeg om over te praten dus. Begonnen als journalist bij het Financieel Economisch Magazine, raakte Rogier via Vastgoedmarkt en Property.nl meer en meer geïnteresseerd in het vastgoedgebeuren.
Weten waar jou krachten liggen in de wereld van vastgoed
Dit keer is Dirk in gesprek met de pas 38-jarige rashagenees Jordi de Kort. Gestart als patatboer op Kijkduin, maar sinds een jaar of vier met zijn partner in crime Roy Steinmetz, een gouden duo in de Haagse vastgoedwereld.
Slechte bedoelingen met fijne gevolgen
Slechte bedoelingen kunnen leiden tot de meest prachtige dingen. Zie Parijs. Althans het Parijs zoals wij dat nu kennen. Want dat is het regelrechte gevolg van grootscheepse stedenbouwkundige ingrepen, grofweg tussen 1853 en 1870, onder leiding van Baron Haussmann. Geïnitieerd door de autocraat van dienst, Napoleon III. En bedoeld om oproeren zoals die van juni 1848 makkelijker te kunnen neerslaan. Door het aanleggen van brede boulevards werd het onmogelijk barricades op te werpen en kon het leger makkelijker optrekken en zwaar geschut gebruiken.
Hoe beter het energielabel, hoe makkelijker te verhuren
Dit keer is Dirk in gesprek met vastgoedman Jochem Agterberg. Belegger, taxateur en eigenaar van het groenste makelaarskantoor van Zuid-Holland. Dat laatste vormt meteen een mooi visitekaartje voor de beleggers die het beheer van hun woningportefeuille onderbrengen bij Agterberg.