Bespreek eerste samen je wensen. Blijft één van jullie in de woning, verkopen jullie het huis, of blijven jullie (tijdelijk) samen eigenaar?
Uit elkaar met een koopwoning. Wat zijn je opties?
1. Eén van jullie blijft in de woning
Dan moet de hypotheek op één naam komen te staan. Dat klinkt simpeler dan het is. Je moet namelijk aantonen dat jij de maandlasten in je eentje kunt dragen. Lukt dat? Dan moet je ook nog de ander uitkopen. Is het huis meer waard dan de openstaande hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Daar heeft de ander recht op. Andersom kan natuurlijk ook, dan spreken we van een restschuld.
Tip: Laat een taxatie uitvoeren en overleg met een hypotheekadviseur wat haalbaar is.
Goed om te weten: de geldverstrekker moet ook akkoord gaan met ‘ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid’ van de ander. Dat betekent dat hij of zij niet langer verantwoordelijk is voor de hypotheek.
2. Jullie verkopen het huis
Lukt het niet om de hypotheek over te nemen? Of willen jullie allebei een nieuwe start maken? Dan is verkopen vaak de beste optie. Met de verkoopopbrengst lossen jullie de hypotheek af. Wat er overblijft (of juist tekort is) delen jullie zoals dat op papier is vastgelegd.
Goed om te weten: bij een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt de woning (en de eventuele overwaarde of schuld) meestal 50/50 verdeeld. Maar bij huwelijkse voorwaarden of samenwonen zonder contract, kunnen de afspraken anders liggen.
3. Samen (tijdelijk) eigenaar blijven
Soms is het nog te vroeg om een definitieve keuze te maken. Misschien lukt het financieel nog niet om iets anders te regelen, of wil je de kinderen op dezelfde plek laten wonen? Dan kun je ervoor kiezen om voorlopig samen eigenaar te blijven. Jullie blijven dan samen verantwoordelijk voor de hypotheek én de afspraken die daarbij horen.
Let op: dit klinkt misschien als een praktische tussenoplossing, maar het heeft ook fiscale en juridische gevolgen. Denk aan het bijhouden van het eigenwoningforfait, de hypotheekrenteaftrek en aansprakelijkheid voor elkaars schulden. Laat je dus goed adviseren voordat je hiervoor kiest.

Wat je moet regelen in 5 stappen
-
1. Maak samen een keuze over de woning
-
2. Laat de woning taxeren
Zo weet je wat de woning waard is en kun je bepalen of er overwaarde of een restschuld is.
-
3. Check de juridische verdeling
Zijn jullie getrouwd of samenwonend? En wat is er vastgelegd in huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? Dit bepaalt wie recht heeft op welk deel.
-
4. Bespreek de opties met een hypotheekadviseur
Wil jij in het huis blijven wonen? Of overwegen jullie verkoop? Een hypotheekadviseur kan helpen om je opties helder te krijgen en uitrekenen wat haalbaar is.
-
5. Leg alles goed vast
Wat je ook afspreekt: zet het op papier. Dat geeft duidelijkheid en voorkomt gedoe achteraf. Een notaris of mediator kan daarbij helpen.

Vind een hypotheekadviseur
Vinden er veranderingen plaats in je persoonlijke situatie dan kan dit impact hebben op je hypotheek. Laat je vooraf goed adviseren door een hypotheekadviseur. Vind een onafhankelijk hypotheekadviseur bij jou in de buurt en maak een vrijblijvend afspraak om jouw situatie te bespreken.