)
Inloggen

Onzekere tijden? Niet voor cash en goud!

Het is weleens rustiger geweest op onze aardbol. Oorlog in Oekraïne, de situatie in Gaza en Trump met zijn gevreesde importheffingen. In onzekere tijden grijpen we terug naar wat tastbaar is. Denk aan contant geld maar ook de luxe variant: goud. 

TITEL FOTO Goud En Geld

Even leek het alsof cash voorgoed uit onze portemonnee verdween. Maar wat blijkt? Het is nog steeds een populair betaalmiddel. Al staan Nederlanders vooraan in de rij als het om pinnen gaat…

Nederland is Europees kampioen pinnen

“Stuur even een Tikkie”, deze uitspraak staat symbool voor de huidige manier van betalen. 1 op de 5 betalingen is nog maar contant én in geen enkel euroland wordt zo vaak elektronisch betaald als hier. Al is het pas 10 jaar geleden (2015) dat Nederlandse consumenten voor het eerst meer met pin betaalden dan contant, zo blijkt uit gegevens van DNB. Daarna heeft de coronapandemie dit proces verder versneld, mede door hygiënische overwegingen.

En voor je volgende pubquiz: de eerste pinbetaling in Nederland was op 4 november 1985, door minister Neelie-Kroes.

 

Toch blijft cash populair in Europa…

Pakken we alle eurolanden erbij, dan is cash nog steeds een populair betaalmiddel. Blijkbaar voelt het toch vertrouwd, zo’n stapeltje flappen in je portemonnee. Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat in 2024, 52% van alle betalingen contant werd afgerekend. Dit is wel lager (7 procentpunt) dan het onderzoek uit 2022.

In Italië betalen ze hun espresso het liefst met cash (61%), maar ook bij onze oosterburen is meer dan de helft van de betalingen (52%) contant. Verder blijkt uit onderzoek van de ECB dat Europeanen gemiddeld € 59 op zak hebben. De gemiddelde Nederlander heeft met € 35 het minste geld op zak.

Oorlog en onzekerheid - de comeback van cash?

Voor veel Europeanen was oorlog lange tijd een ‘ver-van-mijn-bed-show’. De oorlog in Oekraïne laat zien dat dit snel kan veranderen. Zeker als het nieuws vol staat met onrust, oorlog en inflatie, willen mensen ‘in-control’ blijven. Een stapeltje contant geld in een la, of een goudstaaf in een kluis. Dit voelt voor velen veiliger dan geld op een rekening.
Niet voor niets zagen banken eind 2024 een opvallende stijging in geldopnames: cash maakt voorzichtig een comeback…

Een pinautomaat op elke hoek

Ook de overheid speelt in op die behoefte aan zekerheid. Daarom kwam de minister van Financiën in 2025 met een voorstel voor een nieuwe wet: iedereen moet binnen een straal van 5 kilometer toegang hebben tot een bankautomaat. Zo blijft cash beschikbaar voor wie dat nodig vindt of gewoon fijner vindt. Ook de banken kwamen met een duidelijk advies om contant geld in huis te halen. Niet als betaalmiddel, maar als plan B.

Goud blijft shinen in onzekere tijden

Ook goud is populair in onrustige tijden en is deze maand (april 2025) naar recordhoogte gestegen. Goud wordt al eeuwenlang gezien als een ‘veilige haven’ dat haar waarde behoudt als economie beweegt of de inflatie stijgt. Dit komt ook door de beperkte hoeveelheid. Alles wat ooit aan goud is opgegraven, past in een blok van 22 bij 22 bij 22 meter (!) Ja echt, kleiner dan een gemiddeld zwembad. Dat maakt het zeldzaam. En dus waardevol.

Beheer je geld op een slimme manier

Of de wereld binnenkort weer rustiger is? Ik zou er mijn geld niet op zetten…
Duidelijk is dat cash voorlopig nog wel even blijft. Dat geeft veel mensen een gevoel van rust. Maar: wie zijn vermogen niet in een kluis wil bewaren, kan altijd bouwen op een spaarrekening. Dan levert het je ook nog wat op.

Sparen voor nu, straks en later? Bekijk de voordelen van sparen bij een 100% Nederlandse bank.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht