Een buffer, verbouwing, wereldreis, studie of misschien iets anders? Breng het nog eens helder in beeld.
Juli is de perfecte maand voor een financiële pitstop. We zijn halverwege het jaar, de zomeruitgaven komen eraan én misschien heb je je spaardoelen al een tijd niet bekeken… Hoog tijd dus voor een korte spaarcheck. Waar sta je nu? Wat wil je nog bereiken dit jaar? En hoe houd je grip op je portemonnee terwijl je liever het terras op wilt. We helpen je op weg met een handige checklist!
Terug naar januari: goede voornemens
“Dit jaar ga ik echt meer sporten en gezond eten”, een veelgehoorde kreet op oudejaarsavond. Maar hoe zit het met je goede spaarvoornemens? Misschien was je voornemen om geld apart te zetten voor een grote aankoop of sparen voor je (klein)kind. Om je op weg te helpen hebben we deze handige 5-punten spaarcheck, zo krijg je snel weer een goed overzicht.

5-punten spaarcheck
-
1. Wat was je spaardoel begin dit jaar?
-
2. Hoeveel heb je al gespaard?
Loop je op schema, of juist niet? Ga na waardoor dit komt (zie ook punt 3).
-
3. Wat waren je grootste uitgaven tot nu toe?
Een vakantie geboekt, hoge onverwachte kosten of veel boodschappen. Het helpt om te weten waar de ‘lekken’ zitten.
-
4. Is je spaardoel nog realistisch?
Check of het bepaalde spaardoel nog haalbaar en realistisch is. Stel je doel bij (als je situatie dit toelaat), dat geeft rust. Voelt je doel nog goed? Houden zo!
-
5. Wat kun je vandaag nog doen om je doel alsnog te halen?
Kleine acties maken op lange termijn een groot verschil:
- Stel automatisch sparen in (bijvoorbeeld elke maand €50)
- Zet een maandelijkse ‘spaarherinnering’ in je agenda. En neem dan je doelen door.
- Stort een bedrag extra bij een meevaller of vakantiegeld

Zon, zee, strand en... een lege bankrekening?
Ok, er is alleen nog één uitdaging voor je spaardoelen: de zomer. Met de zon op komst vergeet je al snel je portemonnee. Even het terras op of misschien heb je onlangs nog een vakantie geboekt? Uit onderzoek van ANVR blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders hun vakantie pas boekt in de maand mei of later. Juist, na het storten van het vakantiegeld. Bovendien zijn de uitgaven aan vakantie 100 euro gestegen vergeleken met vorig jaar.
Ook cijfers van het CBS (‘consumptie huishoudens’) onderbouwen de ‘dure’ zomerperiode. Nederlanders geven in juli en augustus gemiddeld meer uit dan in andere maanden.
Zo ga je slim om met je geld in de zomer:
- Bepaal wat je maximaal wilt uitgeven aan uitjes en spontane aankopen
- Gebruik een aparte spaarpot voor deze spontane aankopen. Leeg = leeg…
- Plan ‘spaardagen’ in waarop je niets uitgeeft.
- Organiseer eens een borrel thuis i.p.v. het terras in de stad.
Nederlanders sparen recordbedrag in 2024
Toch blijken Nederlanders een spaarzaam volk te zijn. Eind december 2024 bereikten de banktegoeden van huishoudens een recordbedrag van 600,5 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van DNB. Goed om te weten: dit zijn gemiddelde cijfers en betekenen niet dat heel Nederland met een goedgevulde spaarpot zit.
Zet je spaardoelen in het zonnetje
Maak een uurtje vrij om de balans op te maken en zet je spaardoelen op scherp. Dat geeft rust in je hoofd én een goed gevoel. Met een beetje grip op je geld voelt de zomer net wat zonniger.