Inloggen

NIBC geeft verduurzaming een boost met de duurzaamheidslening van NIBC vastgoed hypotheek

De kiezer heeft gesproken. Maar of voor de belegger in residentieel vastgoed, c.q. de particuliere verhuurder de situatie duidelijker is geworden is maar de vraag. De actieve woningbelegger gaat dus niet zitten afwachten wat er in Den Haag gebeurt, maar vaart zijn eigen koers waarmee hij zijn rendement kan veiligstellen of zelfs verhogen.

Want het is wel duidelijk dat de krapte op de (huur)woningmarkt een blijvertje is en daarom nog steeds mooie kansen biedt. Daarbij is het verduurzamen van de portefeuille een slimme optie. Zowel NIBC als de rijksoverheid helpen de belegger daar graag bij. NIBC met een nieuw product: de NIBC Vastgoed Hypotheek duurzaamheidslening. De rijksoverheid met een aantal subsidies.

 

Duurzaamheidslening

De Vastgoed Hypotheek duurzaamheidslening van NIBC is bedoeld om het voor de woningbelegger eenvoudiger te maken om te verduurzamen. Met deze lening kunnen energiebesparende maatregelen of aanpassingen aan onderpanden worden gefinancierd. Om het de klant daarbij zo makkelijk mogelijk te maken, kan deze daarbij gebruik maken van het klantportaal of de aanvraag doen via zijn intermediair. Bij leningen tot 15.000 euro per onderpand (het maximale leenbedrag is 25.000 euro per onderpand) is er zelfs geen nieuw taxatierapport vereist als de LTV lager blijft dan 75% (bij krimpgebieden tot 65%). Hoewel NIBC zich met de duurzaamheidslening in eerste instantie richt op bestaande klanten, kunnen ook nieuwe klanten ervan profiteren als ze een nieuwe financieringsaanvraag doen. Deze lening vormt de perfecte aanvulling op andere producten zoals de bouwfinanciering en de projectfinanciering, waarmee NIBC onderstreept dat ze haar 75-jarige ervaring als Nederlandse bank graag inzet voor de stimulering van de woningmarkt en de verduurzaming daarvan.

Eén van de achterliggende gedachtes bij de duurzaamheidslening is dat het energielabel een steeds grotere rol gaat spelen bij de verhuur. Zo krijgen energiezuinige woningen extra punten in het nieuwe woningwaarderingsstelsel en woningen met een ongunstig energielabel juist minpunten. Ook de energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat potentiële huurders en kopers kritischer zijn gaan kijken naar de energiezuinigheid. Waardoor woningen met een gunstig energielabel sneller verhuurd of verkocht zullen worden en tegen een betere prijs.

 

Waardevermeerdering

Daarnaast is de gedachte dat verduurzaming bijdraagt aan de waardevermeerdering van het vastgoed. Zo laat een studie van Brainbay van afgelopen mei zien dat elke verbetering in het energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Een woning met label C brengt gemiddeld maar liefst 11,6% meer op dan een woning met energielabel G. Hetzelfde komt naar voren uit een iets ouder onderzoek van Colliers in opdracht van Woonzorg, waaruit blijkt dat de directe waardestijging van woningen door verduurzaming kan oplopen tot de helft van de investeringskosten. Het investeren in verduurzaming is daarom niet alleen een besparing op energiekosten, maar ook een investering in de waarde van het huis. En hoe beter het energielabel, hoe makkelijker te verhuren in de vrije sector.

 

Subsidieregelingen

En over investeringskosten gesproken: er zijn een aantal subsidieregelingen die het extra makkelijk maken om energiebesparende maateregelen te nemen. Zo is er de regeling Investerings Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, ISDE, een regeling voor zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers zoals particuliere verhuurders. Daarbij kunt u subsidie ontvangen voor maatregelen zoals een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. Dan moet u trouwens wel opschieten, want de subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

De ISDE regeling is prima te combineren met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, SVOH. Deze laatste regeling is ingegaan op 1 april 2022 en loopt tot en met 31 december 2025 en is bedoeld voor institutionele beleggers, zakelijke verhuurders en particuliere verhuurders. De SVOH-pot zit nog behoorlijk vol, want van de beschikbare 152.000.000 euro was op 30 september van dit jaar slechts iets meer dan drieënhalf miljoen euro verleend dan wel in behandeling. Als particuliere verhuurder kunt u de SVOH aanvragen voor onder andere isolatiemaatregelen, eventueel gecombineerd met een energieadvies of onderhoudsmaatregelen.

 

Tot slot

In combinatie met beide subsidieregelingen vormt de duurzaamheidslening van NIBC voor de woningbelegger een ideaal instrument om verduurzaming makkelijker te maken. Amer Jagesar, één van de oprichters van NIBC Vastgoed Hypotheek: “Onze duurzaamheidslening helpt beleggers om hun woningen te verduurzamen en daarmee naar een beter energielabel te brengen. Niet alleen omdat ze dan beter verhuurbaar zijn, maar wellicht ook in de vrije sector kunnen blijven/terecht komen.”

 

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht