Wat doe je als de koop toch niet doorgaat?
Je zag jezelf al helemaal zitten in je nieuwe stek. Al je spullen hadden in je hoofd al een plek. Vaak betekent die handtekening onder het koopcontract dat het wel goed zit, maar er zijn enkele doemscenario’s te bedenken waarin je droom op het laatste moment toch jammerlijk uiteen spat. Wat moet je dan doen?
Er zijn grofweg drie situaties te bedenken waarin het feest niet doorgaat, en in bijna alle gevallen ligt het aan jou: jij bedenkt je (op tijd), je maakt gebruik van de ontbindende voorwaarden, of je betaalt gewoon niet.
Wat als ik me toch bedenk?
Gedurende de bedenktijd mag je zonder reden afzien van de koop. Deze gaat in zodra jij het afschrift van het getekende koopcontract onder je neus hebt en duurt drie volle dagen (waarvan minimaal twee werkdagen). En je terugtrekken is een eitje: je stuurt gewoon een e-mail, of een aangetekende brief. Maar let op: die brief moet op tijd bij de verkoper aankomen. Overigens, als je binnen een half jaar weer bedenkt en het huis tóch wilt, krijg je geen bedenktijd meer.
En als ik de financiering niet rond krijg?
Alleen als je een huis onder voorbehoud van financiering hebt gekocht, kun je een beroep doen op de ontbindende voorwaarden. De vaakst voorkomende is het financieringsvoorbehoud. Er staat in het contract dat je één maand krijgt om de financiering (de hypotheek) rond te krijgen. Zo niet: geen huis, maar ook geen consequenties voor jou. Kom je in aanmerking voor een NHG-hypotheek? Spreek dan af dat de koop alleen doorgaat als je ‘m ook krijgt.
Wat kan ik nog meer als voorwaarden opgeven?
Soms heb je bijvoorbeeld een huisvestingsvergunning van de gemeente nodig. Koop het huis onder voorwaarde dat je die vergunning ook echt krijgt. Ook is het is slim om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om het huis te inspecteren op (verborgen) gebreken en vast te leggen dat de koop niet doorgaat bij bepaalde gebreken zijn of als het achterstallig onderhoud uit de klauwen loopt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken de koop te ontbinden als dit meer dan 5% of 10% van de koopsom is.
Voor sommige verbouwingen heb je toestemming nodig van de gemeente. Zorg dat je die ook meeneemt als voorwaarde in het koopcontract, voor het geval je verzoek wordt afgewezen. Heb je al een koophuis? Probeer dan, als je bang bent voor dubbele lasten, met de verkoper af te spreken dat jouw huidige koopwoning eerst verkocht moet zijn, voordat je tot koop overgaat.
Wat gebeurt er als ik me niet aan afspraken houd?
Als jij jouw deel niet betaalt, of niet komt opdagen bij het tekenen van het contract, gaat de koop ook niet door. In dat geval word je door de verkoper ‘in gebreke gesteld’. Heb je na een aanmaning nog steeds je portemonnee niet getrokken, raak je ‘in verzuim’. En dan moet je een fikse boete betalen, die kan oplopen tot 10% van de koopsom. Au.
Meestal staat in het koopcontract dat je als koper een waarborgsom moet betalen, een duur woord voor aanbetaling. Je betaalt deze niet rechtstreeks aan de verkoper, maar aan de notaris. Dit is vaak 10% van de koopsom en dat is een klap geld. Dus als je het niet hebt, moet je zorgen voor een bankgarantie: een bewijs dat de bank voorschiet als de koop niet doorgaat en jij de waarborgsom niet kunt ophoesten.
Hoe zit het met de makelaarskosten?
Als je je na een gesloten koopovereenkomst volgens de regels onttrekt aan de koop, hoef je geen courtage aan de makelaar te betalen.
Wat als de verkoper zich terugtrekt?
Een mondelinge overeenkomst telt in het geval van een huizenkoop helaas niet. Regel dus zo snel mogelijk die twee handtekeningen na het sluiten van de deal!