Inloggen
Jonathan Mast 1Nqzqzby5hi Unsplash (1)
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Wat is een hypotheek?

Voor sommige aankopen kun je niet even je pinpas trekken of met je creditcard zwaaien. Een huis bijvoorbeeld. Daarvoor heb je een lening bij de bank nodig, en die noemen we in de volksmond een hypotheek (voluit: hypothecaire lening). Oké, een lening dus. Officieel is een hypotheek geen lening, maar een ‘zekerheidsrecht’. Jij leent geld van de bank en geeft je huis als onderpand. Onderpand, ja, Want kun je de hypotheek niet meer betalen, mag de bank je huis verkopen.

Waar bestaat die lening uit?
De lening is het bedrag dat je gebruikt om je huis te kopen. Die moet je terugbetalen (aflossen). En als je geld leent van een vreemde, moet je vaak rente over dat bedrag betalen. Dat is de hypotheekrente, een bepaald percentage van het geleende bedrag. De betaling van je lening bestaat dus uit 1) hypotheekrente en 2) aflossing.

Wat is de hypotheekrente?
Deze rente kan vaststaan of variabel zijn, dat is een keuze. Bij een vaste rente weet je precies hoeveel je gedurende een bepaalde periode (meestal tien, vijftien of twintig jaar) betaalt. Kies je voor een variabele rente, kan het percentage elke maand stijgen of dalen en daarmee verandert ook het maandbedrag. Hypotheekrente wordt iedere maand van je rekening afgeschreven, totdat je de hele lening hebt terugbetaald aan de bank.

En waaruit bestaat de aflossing?
De aflossing is de terugbetaling van de lening zelf. Er zijn verschillende vormen. Vroeger kon je ervoor kiezen om maandelijks alleen de rente te betalen, maar sinds 1 januari 2013 is aflossen verplicht, wil je de rente kunnen aftrekken van de belasting. In 30 jaar tijd moet je je hele hypotheek terugbetalen. Net als de rente int de bank de aflossing iedere maand.

Ok. En als ik een hypotheek heb afgesloten, ben ik dus hypotheeknemer!
Het klinkt onlogisch, maar de hypotheekgever is degene die de lening afsluit en de hypotheeknemer is de bank.

Hypotheek komt van het Griekse woord hupothèkè: het er-onder zetten; onderzetting, onderpand. Voluit: hypothecaire lening.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht