Inloggen
Jonathan Mast 1Nqzqzby5hi Unsplash (1)
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Bieden en onderhandelen hoe doe je dat?

Als je het perfecte huis hebt gevonden, kun je meteen aan de volgende zoektocht beginnen: die naar de juiste prijs. Want de vraagprijs is een uitnodiging om flink te gaan onderhandelen. Hoe zorg je dat je voor een schappelijk bedrag huiseigenaar wordt? Een aantal do’s en don’ts.

Bereken je openingsbod én de max
Hoe dolgraag je dat huis ook wil hebben: nooit geld uitgeven dat je niet hebt. Bedenk wat je maximaal kunt (en wil!) betalen en ga daar níet overheen. Bereken (samen met de hypotheekadviseur) je maximale hypotheek, maar zorg ook dat je niet krom hoeft te liggen voor de maandlasten. Vergelijk jouw bod met prijzen van soortgelijke woningen in de buurt. Het kan ook slim zijn om via de taxateur en/of een bouwkundig specialist te achterhalen of de vraagprijs wel overeenkomt met de woningwaarde, maar je snapt: ook dat kost geld.

Zet je pokerface op
Heb je een reactie op je openingsbod binnen? Let the games begin! En speel een beetje hard to get: als jij laat merken dat je het huis heel graag wil hebben, gooit de verkoper die prijs natuurlijk lekker omhoog. Maar blijf vriendelijk en geïnteresseerd: de gunfactor kan een grote rol spelen in de onderhandelingen.

Onderhandel over alles
In veel huizen die te koop staan ligt al een vloer, of hangen nog gordijnen. Vind je ze mooi (genoeg) om over te nemen? Neem ze mee in de onderhandeling, net als de opleveringstermijn: als jij bijvoorbeeld je best doet om snel te verhuizen omdat de verkoper dat graag wil, kun je jouw coulance als argument in de strijd gooien voor een lagere prijs. Praat ook over ontbindende voorwaarden  waarmee je onder de koop uit kunt komen. Dit kun je nodig hebben als je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt of als het huis niet zonder kleerscheuren uit de bouwtechnische keuring komt.

Kader: onderhandelen is er niet altijd bij. Als je pech hebt moet je ‘blind bieden’ en mag je slechts één bod uitbrengen. Doorgaans ‘wint’ de hoogste bieder, of degene die biedt zonder financieringsvoorbehoud.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht