Inloggen
Toa Heftiba Dakdfhdhmsa Unsplash (1)
Hypotheken 01 jan. 0001, 00:00 CET

Wat doet de notaris eigenlijk?

Wie is toch die man/vrouw die contracten onder je neus schuift waar jij je handtekening onder moet zetten? Zonder de notaris ben je nergens, want die is als enige bevoegd om notariële aktes op te maken. En die heb je nodig als je een huis gaat kopen.

Hypotheekakte
Dit is het officiële contract dat bij de hypotheek hoort. Als jij om de een of andere reden je maandlasten niet meer kunt dragen, mag de geldverstrekker op grond van zijn hypotheekrecht jouw huis (het onderpand) verkopen. Dat recht moet worden gevestigd in een akte. Zie het als een samenvatting van alle afspraken tussen jou en de geldverstrekker. Als alle partijen akkoord gaan met de inhoud, zet iedereen zijn handtekening: koper, kredietverstrekker én notaris. ‘Passeren’ heet dat officieel.

Transportakte
Als het koopcontract is getekend, de bedenktijd is verstreken en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, is het huis nog steeds niet jouw eigendom. De woning moet namelijk nog officieel worden overgedragen. Dit gaat via een transportakte (ook wel overdrachtsakte of leveringsakte). Hierin staan alle afspraken die in het voorlopig koopcontract zijn opgesteld en ondertekend. Als alle drie de partijen wederom hun krabbel hebben gezet, is het huis van jou. Champagne!

Wat komt er kijken bij het opstellen van zo’n akte?
Een heleboel, en daar merk jij nauwelijks iets van. Om je een idee te geven, hier een greep uit de checklist van de notaris:

  • Opvragen persoonsgegevens koper en verkoper bij Basisregistratie Personen - controleren of de verkoper niet onder curatele staat of te maken heeft met een zaken als faillissement, bewind of echtscheiding - checken of er geen beslagen op het huis rusten.
  • Nagaan of in de vorige leveringsakte beperkende bepalingen staan.
  • Vaststellen of het perceel en de woning goed zijn beschreven.
  • Controleren of de volledige koopsom is gestort. De eigendomsoverdracht is pas echt helemaal rond als de notaris een afschrift van de leveringsakte heeft ingeleverd bij het Kadaster en de openbare registers.

Wat kost een notaris?
Notarissen mogen zelf het tarief bepalen, maar er zijn wel richtlijnen. Stel, je hebt een hypotheek van 250.000 euro, dan schommelen de notariskosten meestal rond de 1000 euro. Een nieuwbouwwoning koop je 'vrij op naam' (v.o.n.) en dan zijn de notariskosten voor de eigendomsoverdracht bij de koop inbegrepen.

Zijn de notariskosten aftrekbaar?
Die van de hypotheekakte wel (onder voorwaarden), die van de transportakte niet. En het gaat dus echt alleen om de kosten voor het afsluiten van een lening voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van een huis.

Rondshoppen loont: kies niet blind de goedkoopste notaris, maar vraag een paar offertes op. Laat de aanbieders duidelijk aangeven welke werkzaamheden zijn inbegrepen in het tarief: inschrijvingskosten van het Kadaster, btw, registratierechten, recherchekosten.

Koop je een bestaande woning? Dan mag je de notaris zelf kiezen. Bij nieuwbouwprojecten wordt er vaak een projectnotaris aangesteld, daar hoef jij je niet druk om te maken.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht