Inloggen
Hale2smkwai
Hypotheken 01 jan. 0001, 00:00 CET

De meest voorkomende beginnersfouten op de huizenmarkt

Het lijkt misschien heel makkelijk: je spot een leuk huis, maakt een deal, regelt een hypotheek en inpakken maar! Helaas. We hebben inmiddels geconstateerd dat er heel wat meer bij een huizenkoop komt kijken. En dan is een fout(je) ook snel gemaakt. Op welke punten gaan kersverse kopers het vaakst de mist in?

Informatie vooraf
Om een fatsoenlijk bod te kunnen doen wil je weten wat het huis ongeveer waard is. Gegevens als de WOZ-waarde en het bedrag waarvoor een hypotheek is afgesloten helpen je daarbij, maar velen kijken daar niet naar. Tja, en zie dat bod dan nog maar eens recht te trekken...

Houd je hoofd koel
Natuurlijk wil je één tuin en is het prettig als je geen nieuwe badkamertegeltjes hoeft uit te zoeken. Maar staar je niet blind op huizen die daaraan voldoen. Hierdoor zie je gebreken of achterstallig onderhoud makkelijker over het hoofd, want je bent zo blij met die mooie badkamer! Neem daarom iemand mee die iets minder ‘verliefd’ is dan jij.

Te snel tekenen
Zorg dat er voldoende tijd zit tussen de hypotheekaanvraag en het tekenen van het contract. Uitsluitsel kan soms even duren. Wat je écht niet wil is dat je één dag na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden te horen krijgt dat je geen hypotheek krijgt...

Kosten maken vooraf
Voordat er ook maar één woord over de prijs is gerept al kosten maken, bijvoorbeeld voor een bouwtechnische keuring. Dat is voor de verkoper een aanwijzing dat jij het huis gaat kopen en reden om de prijs zo ver mogelijk op te krikken: je hebt als koper toch al geïnvesteerd in dit huis, en die kosten wil je niet voor niets hebben gemaakt.

Bouwkundig onderzoek overslaan
Vaak vinden woningkopers de kosten van een bouwkundige keuring te hoog: ‘ik zie het zelf ook wel’. Of ze proberen goede sier te maken bij de verkoper door hem ‘vertrouwen te geven’. Maar je zit wel aan het huis vast, ook nadat je de schimmel hebt ontdekt die voor heel veel geld verwijderd moet worden. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring doen. Dan heb je ook meteen aan je onderzoeksplicht voldaan.

In het nu leven
Mensen denken niet altijd na over de toekomst en onderhandelen op basis van de huidige situatie. Maar wat nu als je straks kinderen hebt? En is er een kans dat je binnen afzienbare tijd je baan kwijtraakt? Houd daar rekening mee bij het berekenen van je hypotheek en het soort huis dat je uitkiest.

Voorlopig koopcontract
Als een huis erg in trek is, lijkt het soms een goed idee om een voorlopig koopcontract te tekenen. Líjkt ja, want eigenlijk is dat niets anders dan een normaal koopcontract: drie dagen bedenktijd en geen dag meer.

Bedenktijd
De meeste huizenkopers denken dat die bedenktijd in het weekend niet doorloopt en tellen drie werkdagen verder dan de dag waarop het koopcontract is getekend. Fout! Minimaal twee werkdagen betekent dat één weekenddag gewoon bij de bedenktijd hoort. Reken het dus heel goed (en nog een keer!) uit.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht