)
Inloggen
Laptop Telefoon Koffie
Hypotheken 01 jan. 0001, 00:00 CET

Welke rol speelt de Belastingdienst in een hypotheekaanvraag?

Als je straks huiseigenaar bent, heeft dat gevolgen voor je belasting. Je mag hypotheekrente en andere kosten aftrekken, dat is lekker. Maar aan de andere kant krijg je te maken met het eigenwoningforfait. Daar doe je niks aan, maar je kunt er wel zoveel mogelijk voordeel uit halen door je goed te (laten) informeren. Je hypotheekadviseur is in dit doolhof van regeltjes je beste vriend.

Welke kosten zijn eenmalig aftrekbaar?
Heb je een woning gekocht? Of sluit je een nieuwe hypotheek af voor de verbouwing of onderhoud van de eigen woning? Dan mag je een aantal financieringskosten eenmalig aftrekken:

  • Bemiddelingskosten voor het krijgen van je hypotheek, zoals advieskosten en afsluitkosten.
  • Taxatiekosten.
  • Notariskosten voor de hypotheekakte.
  • Kosten voor de NHG aanvraag.
  • Kosten van het bouwdepot.


Welke kosten zijn jaarlijks aftrekbaar?De volgende kosten mag je elk jaar opnieuw opvoeren als aftrekpost van je inkomen:

  • Hypotheekrente, wanneer gebruikt voor aankoop, onderhoud of verbouw.
  • Erfpacht, maar ook de rente die je over de lening betaalt die je hebt afgesloten om de erfpacht af te kopen.
  • De rente en financieringskosten over een restschuld (dit mag maximaal 15 jaar).

Krijg je je huis niet verkocht en wil je het tijdelijk gaan verhuren? Dit kan alleen na goedkeuring van je bank. Dan mag je een paar jaar de hypotheekrente blijven aftrekken. Huurinkomsten hoef je dan niet bij de Belastingdienst op te geven.

Wat als ik een nieuwe hypotheek wil aanvragen?
Ook als jij al een hypotheek hebt maar om een bepaalde reden een nieuwe wilt, zijn er zaken waar de Belastingdienst zich in mengt.

Maximale hypotheek
Maak je winst (overwaarde heet dat) bij de verkoop van een oude woning? Die moet worden ingebracht in de nieuwe hypotheek. En zoals eerder gezegd is de maximale hypotheek in 2018 dus 100% van de marktwaarde van je nieuwe huis.

Scheiden
Had je in het verleden een woning samen met je partner? En is de relatie nu voorbij? De helft van het huis moet dan worden overgedragen aan je ex partner. Maar wat betekent dit voor je hypotheek? Mag de vertrekkende partner dan zijn deel van bijvoorbeeld de spaarhypotheek meenemen? En hoe lang mag je de rente aftrekken als je niet meer in het huis woont? Wie krijgt bij de verkoop de eventuele overwaarde en hoe zit dat met de inbreng in een nieuwe hypotheek? Dit zijn allemaal zaken waar de Belastingdienst regels voor heeft opgesteld, neem voor jouw situatie altijd even contact op met je adviseur.

Polis wijzigen
Mag een bestaande polis worden aangepast bij de aankoop van een nieuw huis, of moet die precies op dezelfde manier worden voortgezet? Wat moet je doen als de hypotheekrenteaftrek wijzigt na een aanpassing van de hypotheek? Het zijn een hele hoop vraagtekens en jouw hypotheekadviseur kan ze allemaal voor je wegnemen.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht