Inloggen

Fiscale eindejaarstips 2023: 6 manieren om geld te besparen

2023 loopt ten einde en dat is hét moment om je financiën te herzien. Ontdek waar je kunt besparen met slimme fiscale tips voor het einde van het jaar. Maak je nu (aan het eind van 2023) je vermogen lager? Dan doe je dat voor je aangifte over 2024.

 

1. Belastingvrij schenken 2023

Door een schenking te doen verlaag je je eigen vermogen, wat resulteert in minder vermogensbelasting. Daarnaast betalen je erfgenamen minder erfbelasting na je overlijden.

Dit jaar kun je als ouder 6.035 euro belastingvrij schenken aan je kind. Voor andere schenkingen, bijvoorbeeld aan je kleinkinderen, is er een vrijstelling van 2.418 euro.

Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar kun je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken: 28.947 euro. Als het geld gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een huis, dan hoeft de ontvanger niet per se je kind te zijn.

Zorg er bij schenkingen wel voor dat de ontvanger geen toeslagen misloopt omdat het vermogen te hoog wordt. Houd deze grensbedragen dus goed in de gaten.

Lees hier meer over belastingvrije schenkingen. 

Schenken goed doel

Je kunt ook een gift schenken aan een goed doel. Mits deze naar een ANBI (algemeen nut beogende instelling) of een vereniging gaat. Bekijk wel goed de voorwaarden. 


2. Vooruitbetalen zorgpremie

Je kunt vaak je zorgpremie voor het hele jaar vooruit betalen, wat je vermogen verlaagt en je waarschijnlijk een korting oplevert van 1% of 2%. Bekijk op de website van de zorgverzekering de voorwaarden. Je kunt namelijk niet bij alle zorgverzekeraars de premie in december vooruit betalen, maar pas in januari.

 

3. Betaal hypotheekrente vooruit

Als je dit jaar in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt, met een inkomen boven de 73.032 euro, en verwacht je volgend jaar een flinke daling van je inkomen? Dan kan het lonen om voor de jaarwisseling al een deel van je hypotheekrente voor 2024 te betalen.

Hierdoor kun je de rente nog tegen een hoger tarief aftrekken en heb je op 1 januari, de peildatum voor de vermogensbelasting, een lager vermogen, wat resulteert in minder box 3-belasting.

Let op: je kunt niet ongelimiteerd vooruitbetalen. De Belastingdienst staat toe dat je maximaal zes maanden rente vooruitbetaalt, tot 1 juli 2024. Overleg altijd eerst met je geldverstrekker, want niet alle banken staan hier open voor, ze zijn het namelijk niet verplicht.

 

4. Los extra af op je hypotheek

Heb je wat spaargeld over of ontvang je een dertiende maand? Dan kan het slim zijn om dat te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek, vooral als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Door extra af te lossen, kun je soms rentevoordeel behalen, vooral als de rente die je op je spaarrekening krijgt lager is dan de hypotheekrente die je betaalt. Ook verlaag je hiermee je vermogen in box 3, wat belastingvoordeel op kan leveren als je boven de vrijstelling van 57.000 euro zit.

Door vervroegd af te lossen, verlaag je je maandlasten en een lagere restschuld in het geval van een aflossingsvrije hypotheek. Maar let op: los niet meer af dan het bedrag dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen. En zorg dat je genoeg geld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven.


5. Leg (extra) in voor je pensioen

De overheid stimuleert iedereen om hun pensioen goed te regelen. Wie te weinig pensioen heeft opgebouwd, mag fiscaal vriendelijk sparen of beleggen om dat tekort weg te werken.
Je bouwt dan zelf een potje op als aanvulling op de AOW en een eventueel werkgeverspensioen. Dat doe je door middel van een lijfrente. Dit levert twee voordelen op: je mag de premie aftrekken en je betaalt geen vermogensbelasting over je spaarpotje.

Wil je hier nog in 2023 gebruik van maken? Zorg dan dat je uiterlijk 31 december een bedrag op je lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering stort. Deze premie kun je vervolgens aftrekken in je belastingaangifte over 2023. Maar let op, er zijn voorwaarden aan verbonden.

Via de Belastingdienst kun je uitrekenen of en hoeveel jaarruimte je hebt. 

 

6. Belastingmiddeling

Heb je wisselende inkomsten? Misschien omdat je minder bent gaan werken na de geboorte van je kind, of juist meer omdat ze ouder zijn. Of ben je zzp'er met een jaar vol opdrachten en een jaar met minder? Of sta je aan de vooravond van je pensioen?

In al deze gevallen kan belastingmiddeling interessant voor je zijn. Dit houdt in dat je je inkomen van drie opeenvolgende jaren optelt en door drie deelt. Levert dit je meer dan €545,- belastingvoordeel op, dan is dat mooi meegenomen.

Maar let op, deze regeling stopt binnenkort. Je kunt nog middelen over de jaren 2022, 2023 en 2024. Denk je dat je hiervan kunt profiteren? Dan is nu het moment om actie te ondernemen.

Je kunt je verzoek tot middeling indienen tot 36 maanden na de definitieve aanslag van 2024. Je hebt dus nog wat tijd. Onthoud wel dat je een belastingjaar maar één keer kunt gebruiken voor middeling.
Lees meer

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht