Trouwen of samenwonen?
Ga je trouwen of samenwonen? Dat vinden wij natuurlijk harstikke leuk! Wist je dat jullie geldzaken ook kunnen veranderen door de nieuwe situatie? Op deze pagina tips om samen jullie woonwens waar te maken.
Wat betekent trouwen of samenwonen voor jouw hypotheek?
Samenlevingscontract opstellen
Met een samenlevingscontract zijn er verschillende mogelijkheden. Gaan jullie een nieuwe woning kopen? Of trekt jouw partner in jouw huidige woning in? Bedenk van tevoren goed of jullie samen eigenaar van de woning willen worden en welke afspraken er worden gemaakt. Deze afspraken kun je vastleggen in een samenlevingscontract.
Jullie worden fiscaalpartners
Als je gaat samenwonen en beide eigenaar bent van de woning, dan wordt je fiscaal partners. Dit betekent dat je samen aangifte kunt doen en inkomsten en aftrekposten kunt verdelen. Lees meer over fiscaal partnerschap op de website van de Belastingdienst.
Open een gezamenlijke spaarrekening
Zorg dat je je geldzaken goed op orde hebt! Wellicht een buffer voor onverwachte uitgaven. Of sparen voor een verbouwing of mooie reis.
Trouwen in gemeenschap van goederen
Trouwen jullie in gemeenschap van goederen? Dan wordt de woning automatisch van jullie beiden. Vanaf 1 januari 2018 geldt dat je dit vast dient te leggen bij een notaris. Bespreek dit ook met je hypotheekadviseur.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
Ga je voor jullie trouwdag niet naar een notaris? Dan trouwen jullie automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Stond de woning op één naam? Bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen blijft hij/zij na de trouwdag nog steeds de enige eigenaar van de woning. Wil je dat jullie beide eigenaar van de woning worden? Bespreek dit met je hypotheekadviseur.
Laat je goed adviseren
Vinden er veranderingen plaats in je persoonlijke situatie dan kan dit impact hebben op je hypotheek. Laat je vooraf goed adviseren door een hypotheekadviseur.