Inloggen
Overwaarde gebruiken bij aankoop van een nieuwe woning

Overbruggings­krediet

Koop je een nieuw huis voordat je oude huis is verkocht? Dan kun je de overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Gelukkig is er een oplossing: het overbruggingskrediet.

sparen termijndeposito

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke hypotheek waarmee je (een deel van) de overwaarde van je huidige woning alvast kunt gebruiken voordat de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden. Je leent dus het bedrag dat je verwacht over te houden na de verkoop van je oude woning. Dat is mogelijk wanneer je oude woning nog te koop staat of als deze nog niet (definitief) verkocht is. Dit geldt ook als je huis wel verkocht is, maar de overdracht bij de notaris nog niet is geweest. Het geld dat je nodig hebt uit de overwaarde van je oude woning voor de aankoop en/of verbouwing van je nieuwe woning, kun je hiermee dus gelijk gebruiken. Over een overbruggingskrediet betaal je alleen rente en los je niets af, zo blijven de maandlasten zo laag mogelijk. Je kunt een overbruggingskrediet alleen bij ons afsluiten als je ook een hypotheek voor je nieuwe woning bij ons afsluit.

Kenmerken overbruggingskrediet

Looptijd

Maximaal 24 maanden.

Maximaal lenen

Het maximale bedrag is afhankelijk van jouw situatie en overwaarde. In sommige gevallen kun je tot wel 100% van de overwaarde financieren met een overbruggingskrediet.

Rente

De rente staat voor de gehele looptijd van 2 jaar vast, waardoor u precies weet waar u aan toe bent. Voor overbruggingskredieten geldt een andere rente dan voor de huidige of nieuwe hypotheek.

Wanneer kun je een overbruggingskrediet aanvragen?

Als je oude huis definitief is verkocht
Je huidige woning is definitief verkocht met overwaarde, maar de overdracht bij de notaris moet nog plaatsvinden. De overwaarde is dus nog niet beschikbaar, maar je weet wel precies hoe hoog de overwaarde is. Je kunt dan bij NIBC een overbruggingskrediet afsluiten tot 100% van die overwaarde.

Voorbeeld: je huis is verkocht voor € 450.000,- en je hebt een hypotheek voor dit huis van € 200.000,-. De overwaarde is dan € 250.000,-. Je kunt een overbruggingskrediet van maximaal € 250.000,- bij ons afsluiten.

Als je oude huis nog niet (definitief) is verkocht
Je huis staat te koop of is nog niet definitief verkocht, maar je verwacht wel dat je overwaarde hebt. In dit geval kun je tot maximaal 90% van de verwachte overwaarde financieren met een overbruggingskrediet.

Wij beoordelen eerst wat de verwachte verkoopprijs van jouw woning zal zijn, zodat we kunnen bepalen hoeveel van de verwachte overwaarde je maximaal als overbruggingskrediet kunt financieren. Om de verwachte verkoopprijs te beoordelen is het niet altijd nodig om een taxatierapport aan te leveren, dat scheelt al snel honderden euro’s. Jouw hypotheekadviseur kan samen met jou beoordelen op welke manier wij jouw overwaarde kunnen berekenen.

Extra maandlasten tijdens de overbruggingsperiode

Tijdens de overbruggingsperiode moet je rekening houden met meerdere lopende lening(del)en, wat leidt tot extra maandlasten. Dit komt doordat je:
  • de maandlasten van de hypotheek van je nieuwe huis hebt,
  • de maandlasten van het overbruggingskrediet hebt,
  • de maandlasten van de hypotheek van je oude huis hebt.
#024

Persoonlijk hypotheekadvies

Heb je vragen over het NIBC overbruggingskrediet? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur. De adviseur geeft je persoonlijk hypotheekadvies én regelt de hypotheek voor je. Vind een adviseur bij jou in de buurt en maak een vrijblijvend afspraak.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht