Inloggen

Urban Lofts,
een bijzondere financieringsconstructie

NIBC Urban Lofts Assets 5

“Wij vonden in NIBC Vastgoed Hypotheek een financier die meedenkt en meevoelt”, aldus Mark Comijs, als adviseur verbonden aan PRMD Vastgoed management en samen met Bas van Dijck en Dako Vastgoed één van de initiatiefnemers van het project Urban Lofts. Een complex van 48 appartementen en zes bedrijfsruimtes, op een voormalig bedrijventerrein op de grens van Den Haag en Voorburg. Een bijzonder project met een bijzonder financieringsverhaal. We spreken erover met hem en met Amer Jagesar van NIBC Vastgoed Hypotheek die het project financierde.

Mark Comijs, enthousiast: “De gemeente Voorburg wilde hier graag woningbouw gerealiseerd zien en wij zagen de potentie van de plek. Dat is kort gezegd het verhaal achter Urban Lofts, dat uiteindelijk van plan tot realisatie zo’n vier jaar kostte. Want er moest natuurlijk nog wel heel wat gebeuren voor het zover was. Niet alleen moesten we de zes bedrijven die hier zaten, uitkopen, en voor hen een vervangende plek vinden. Maar vervolgens moest er bodemonderzoek worden gedaan en het terrein bouwrijp worden gemaakt. Maar één van de belangrijkste dingen was dat er een financier gevonden worden die erin wilde stappen. Want een bank wil meestal wel iets financieren wat er al staat, maar in ons geval moest er eerst nog worden gesloopt en gebouwd.”

Die financier werd uiteindelijk gevonden in NIBC Vastgoed Hypotheek. Amer Jagesar legt uit: “Wij werden erbij gehaald door Rob Hams en Rafael Faubel van intermediair Assets (zie kadertekst, red.). Wij waren als NIBC op dat moment voornamelijk gericht op financieringen in de buy-to-let markt: financieringen van verhuurde woningen in box 3. En voor grotere klanten ook vastgoed in de commerciële plint. Maar geen nieuwbouw. Dus voor ons was het ook nieuw, omdat het één van onze eerste bouwfinancieringen was, waar ook nog eens sloop mee gemoeid was. Met transformatieprojecten hadden we wel ervaring. Mark en zijn compagnons en samen met Assets wisten Coen van Vreeswijk (red. Specialist NIBC Vastgoed Hypotheek) en mij op overtuigende wijze mee te nemen in hun verhaal dat het project potentie heeft.” Waar Mark Comijs aan toevoegt: “Het was een complete herontwikkeling van een gebied. Daar kleven voor de meeste financiers te veel risico’s aan. Wij zijn er kennelijk goed in geslaagd om de potentie van de plek over het voetlicht te brengen.”

 

Bijzondere financieringsconstructie

Een ander bijzonder aspect van de financiering, zo legt Amer Jagesar uit, is dat gedurende het voortraject er een aantal keren veranderingen in de financieringsstructuur plaatsvond. Amer Jagesar: “Gaandeweg hebben we de financieringsconstructie een aantal keren moeten aanpassen. Dit terwijl normaal gesproken de kaders vooraf worden vastgelegd en niet meer veranderen. Wij kregen de vraag: hoe gaan we dit nou vormgeven, hoe kunnen we dit het beste optuigen qua financiering, ook richting eindbelegging? Daarbij heeft de gezamenlijke expertise en inzet van de ontwikkelende partners, van Assets en het team van NIBC Vastgoed Hypotheek ervoor gezorgd dat we tot een goed eindresultaat zijn gekomen. Plus het feit dat er een groot vertrouwen was tussen alle betrokken partijen.” Waar Mark Comijs afsluitend aan toevoegt: “De rode draad in het hele verhaal is: voor ons was het nieuw, voor NIBC was het nieuw, en gaandeweg het proces is het geworden wat het nu is. Dus, door mee te denken, mee te voelen en de bereidheid te hebben om zaken aan te passen. Dat is uniek. Want een bank zegt normaal gesproken bij een financiering: zo gaan we het doen en dat is het dan. De kaders staan vast en kunnen niet meer veranderen. Terwijl in dit project de financieringsconstructie tussentijds een aantal keren is aangepast. Dat meedenken en die flexibiliteit van NIBC is heel bijzonder!”

Urban Lofts

Urban Lofts is een project van 48 huurappartementen voor young professionals, plus zes bedrijfsunits in de commerciële plint. Urban Lofts is een gezamenlijke ontwikkeling van PRMD, Vastcom Projecten (Van Dijck en Comijs) en Dako Vastgoed. Het beheer wordt gedaan door PRMD, terwijl de verhuur begeleid wordt door PRMD-dochter Woonzeker. Het complex is geheel gasloos opgeleverd, verwarming vindt plaats met warmtepompen, terwijl de elektriciteit wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen. Urban Lofts is voorzien van een A+++ energielabel.

 

De rol van Assets

Belangrijke schakel in de financiering van het project Urban Lofts is Assets, een in Den Haag gevestigde intermediair. Partner en manager van Assets Rob Hams: “Ik ken Mark en zijn twee compagnons al sinds 2007 toen ik nog bij RNHB werkte. Ook nadat we in 2017 zijn begonnen met Assets als intermediair, kwamen ze bij mij als ze een financiering nodig hadden. Zo ook met Urban Lofts. Op die manier kwamen we bij NIBC Vastgoed Hypotheek terecht, omdat die met hun voorwaarden en rente- en aflossingscondities het beste paste bij dit project. NIBC wilde bijvoorbeeld hoger aflossingsvrij financieren. Ze hebben bovendien heel veel kennis in huis op gebied van bouwfinancieringen. Omdat er tussentijds heel veel wijzigingen plaatsvonden, konden wij onze rol als intermediair, als schakel tussen Mark en zijn compagnons en NIBC als financier, met verve vervullen. Ze wilden allebei graag de deal, maar hadden ons wel nodig als ‘oliemannetje’, zo te zeggen. We konden zowel Mark en zijn compagnons verder helpen, als de bank. Door mijn jaren ervaring weet ik waar een dossier aan moet voldoen en hoe je een bouwfinanciering moet structureren om het ook de bank zo makkelijk mogelijk te maken.”

 

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht