Inloggen

Loan to value

Een belangrijke term die geregeld terugkomt bij het afsluiten van een hypotheek is ‘loan-to-value'. Wat houdt dit begrip precies in, en hoe verhoudt de loan-to-value zich tot uw hypotheek? De Vastgoed Hypotheek van NIBC vertelt u alles over de LTV-waarde en hoe u deze kunt berekenen.

Luke Van Zyl Koh7ivuwrlw Unsplash

Wat is loan-to-value?

De loan-to-value wordt ook wel woningwaardeverhouding of kortweg LTV genoemd, en is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van het onderpand. De loan-to-value heeft dus nadrukkelijk betrekking op de marktwaarde van het koophuis of -pand en niet op de vraagprijs, die hoger/lager kan uitvallen dan de getaxeerde waarde.

Uw loan-to-value berekenen
De LTV-waarde wordt uitgedrukt als percentage. Dit percentage  wordt berekend door de openstaande of aangevraagde hypotheeksom te delen door de marktwaarde van de woning en de uitkomst te vermenigvuldigen met 100. Met andere woorden, u kunt uw loan-to-value berekenen met de volgende formule: LTV = (hypotheeksom / marktwaarde onderpand) x 100%.

De gevolgen van de LTV voor uw hypotheek
Bij NIBC Vastgoed Hypotheek houdt de hoogte van uw LTV verband met de rente die u moet betalen. Hoe lager het LTV percentage, des te gunstiger het rentetarief is dat u moet betalen. Voor een duidelijk overzicht van de exacte rentes die horen bij de verschillende LTV klassen verwijzen wij u graag naar ons overzicht met exacte hypotheekrentes.

Doordat er door de bank niet 100% gefinancierd wordt op een koophuis- of pand, dient er altijd eigen geld ingebracht te worden. Hoe lager de LTV uiteindelijk is ten opzicht van de koopprijs, des te meer eigen vermogen er ingebracht moet worden om de woning aan te kunnen kopen.

De hoogte van de LTV bepaalt verder ook hoeveel er van de lening afgelost dient te worden. Bij NIBC Vastgoed Hypotheek kunt u in sommige gevallen tot 65% aflossingsvrij lenen. Het deel dat hierboven ligt moet lineair afgelost worden in 15/20 jaar. 

LTV bij NIBC Vastgoed Hypotheek
NIBC is dé vastgoed hypotheekverstrekker voor kleine en grote professionele beleggers. Wij hanteren een maximale LTV van 85%. Hoe hoog de loan-to-value van uw vastgoed hypotheek daadwerkelijk is, hangt af van de locatie van het onderpand en van het energielabel. Onderpanden in de randstad en grotere steden en onderpanden met een hoger energielabel (A of B) krijgen een hogere loan-to-value op hun hypotheek en kunnen dus meer lenen. Bekijk hier de LTV per regio in Nederland.
Wilt u meer weten over de LTV of over het afsluiten van een hypotheek? Wij hebben deskundige en onafhankelijke adviseurs door heel het land, waardoor we altijd snel kunnen schakelen. Mocht u liever direct met ons schakelen dan kunt u contact met ons opnemen.
Pierre Chatel Innocenti Gxyeia7syuk Unsplash

Proces van aanvraag tot financiering

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht