)
Inloggen

Bieden op een huis met een hypotheek die bij je past

Voor je succesvol op een huis kunt bieden, wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn. En dit kan best lastig zijn, zeker als je bijvoorbeeld nog geen vast dienstverband hebt. Om er zeker van te zijn dat je straks goed voorbereid gaat bieden, ga je eerst na wat je budget is. Wat kan ik maximaal lenen? Wat wil ik maximaal lenen? En welke hypotheek past bij mij?

#022 Red

Zo berekenen banken jouw maximale hypotheek 
Banken kijken naar je inkomen en maandelijkse lasten om te bepalen wat je maximaal kunt lenen. En dus hoe hoog jouw maximale hypotheek mag zijn. Als woningzoeker wil je een hypotheek die bij je persoonlijke situatie past. Heb je te maken met onregelmatige werktijden, overuren of een tweede baan? Dan is het fijn dat een bank daar tijdens het acceptatieproces begrip voor heeft. Als jij namelijk aantoont dat je flexibel in je werk staat, dan verdien je een hypotheek die dat ook is. Er zijn hypotheekverstrekkers, zoals NIBC, die hier rekening mee houden. 

Tips voor het onderbieden en overbieden  
Als je weet hoeveel je kan lenen en je hebt een leuk huis op het oog, is het tijd voor het bieden. Voordat je gaat bepalen hoeveel je precies moet bieden op een huis, is het goed om te weten dat niet altijd precies de vraagprijs wordt geboden. Als er boven of onder de vraagprijs wordt geboden, noemen we dat overbieden of onderbieden.

In een krappe woningmarkt is overbieden in een populaire regio heel normaal. Overbieden betekent dat je meer biedt dan de vraagprijs van de woning. Hoeveel je moet overbieden om kans te maken in een populaire regio is vooraf lastig te zeggen. Maar mocht je gaan overbieden, dan zijn hier enkele tips om dit verantwoord te doen:

  1. Voordat je gaat bieden, bepaal je hoeveel je maximaal wilt én kunt bieden. Overleg met je hypotheekadviseur om te bepalen wat je verantwoord kunt lenen. Hypotheekadviseurs kunnen je een realistisch beeld geven van je financiële mogelijkheden.
  2. Houd rekening met je budget en zorg dat je nog ruimte overhoudt voor onvoorziene kosten. Is je budget €400.000 euro? Dan is de kans groot dat een woning van €400.000 in een populaire regio met veel bieders toch buiten je budget ligt; je hebt in deze situatie namelijk geen ruimte om over te bieden.
  3. Bekijk online de geschatte woningwaarde van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Dit geeft je een idee van wat een realistisch bod is en voorkomt dat je ver boven de woningwaarde biedt.

Onderbieden op een woning 
Hoewel het minder vaak voorkomt in een verkopersmarkt, kan onderbieden soms een strategie zijn. Vooral als een woning al langere tijd te koop staat. Onderbieden betekent dat je onder de vraagprijs biedt. Ook hier delen we 3 tips:

  1. Onderzoek waarom de woning al langere tijd te koop staat. Dit kan je helpen te bepalen of onderbieden een goede strategie is. Als er bijvoorbeeld sprake is van structurele problemen kan een lager bod gerechtvaardigd zijn.
  2. Kijk naar de lokale woningmarkt. Als blijkt dat bij vergelijkbare woningen in de buurt onderbieden de trend is, is de kans groter dat een bod onder de vraagprijs kans van slagen heeft.
  3. Zorg dat je voorbereid bent op eventuele onderhandelingen. Onderbouw je bod met goede redenen en wees bereid om flexibel te zijn. Als je goed voorbereid bent, kun je effectief onderhandelen en mogelijk een goede deal sluiten.

Wat je biedstrategie ook wordt, het is belangrijk om zowel bij overbieden als onderbieden goed voorbereid te zijn. Deze tips helpen je om verantwoord en succesvol te handelen tijdens het biedproces, maar ook biedadvies kan helpen.  

Een goed bod houdt rekening met je budget en de woningwaarde
Het is belangrijk om te onthouden dat een goed bod een realistisch bod is. Een realistisch bod past bij de waarde van een woning en bij je budget. Als een woning een vraagprijs heeft van €350.000, dan is de kans groot dat je met een bod van €750.000 euro het winnende bod hebt. Maar dan loop je wel het risico dat je ver boven de realistische woningwaarde biedt.

Zoals eerder besproken: je budget is niet alleen wat je kunt betalen, maar ook wat je wil betalen. Als je een bod plaatst dat leidt tot maandlasten die je wel kunt betalen maar niet wil betalen, past dit bod dus eigenlijk niet bij je budget.

Als je graag een huis wil kopen, wil je zeker weten dat je genoeg biedt. Maar je wil ook niet onnodig te veel bieden. Daarom is het belangrijk om rustig te blijven en goed voorbereid aan de slag te gaan. Als je in je biedstrategie rekening houdt met je budget en de realistische woningwaarde, ben je goed op weg om financieel verantwoord te bieden.

Succes!

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht