De verhuisregeling is er specifiek om jou te ondersteunen bij de aankoop van één nieuwe woning. Dit betekent dat je de regeling niet kunt gebruiken voor de aankoop van meerdere woningen of voor andere doeleinden dan de aanschaf van jouw nieuwe woning.
Hoe werkt de meeneemregeling?
Een bestaande NIBC hypotheek meeverhuizen of meenemen, betekent dat je de rente-afspraken, de resterende rentevaste periode en je openstaande schuld meeneemt naar je nieuwe woning.
Omdat een nieuwe woning vaak duurder is, kan dit betekenen dat je de hypotheek moet verhogen. Hiervoor kun je een aanvullend hypotheek afsluiten tegen de huidige geldende rente en voorwaarden. De oude hypotheek en de aanvullende hypotheek vormen samen de nieuwe hypotheek voor je nieuwe woning.
Belangrijkste kenmerken
Hoelang kan ik mijn hypotheek meenemen?
Wat kan ik meenemen?
Wat kan ik wijzigen?
Voorwaarden hypotheek meenemen
De verhuisregeling of meeneemregeling is mogelijk als je voldoet aan enkele specifieke voorwaarden, zoals omschreven in onze Algemene Voorwaarden. Afhankelijk van de verkoopstatus van je huidige woning, gelden er verschillende regels. De belangrijkste voorwaarden lees je hieronder.
Meer informatie en advies? Neem dan contact op met je adviseur of vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Hij of zij helpt je te bepalen wat in jouw situatie de beste optie is.
-
Enkel voor de aankoop van jouw nieuwe eigen woning
-
Gelijktijdige overdracht bij de notaris
Voor een soepele overgang naar je nieuwe woning is het belangrijk dat de leveringsakte en de hypotheekakte, inclusief de meeneemregeling, tegelijkertijd bij de notaris passeren.
-
Passeren bij de notaris
Na het aflossen van je oude lening heb je bij een NIBC Hypotheek 6 maanden de tijd om de hypotheekakte en de leveringsakte voor jouw nieuwe woning te laten passeren bij de notaris. Bij een NIBC Extra Hypotheek is dat zelfs 9 maanden! Dit tijdframe zorgt ervoor dat de overgang tussen de oude en nieuwe woning efficiënt verloopt.
-
Wijziging van de voorwaarden
Vanaf het moment dat je lening wordt overgezet naar je nieuwe woning, gelden dan de actuele voorwaarden. Dit betekent dat eerdere voorwaarden niet meer van toepassing zijn.
-
De basisrente van het mee te verhuizen leningdeel blijft behouden
Bij het bepalen van de nieuwe rente kijken we naar de oorspronkelijke toeslagen en kortingenstructuur die van toepassing waren op het moment van de laatste rentevaststelling. Daarbij kijken we uiteraard ook naar de nieuwe risicoklasse.
-
Wat gebeurt er bij een echtscheiding of relatiebreuk?
Het leven zit vol verrassingen en soms neemt het een onverwachte wending, zoals bij een echtscheiding of relatiebreuk. In zo'n situatie is het belangrijk te weten dat het niet mogelijk is om elk een deel van de hypotheekrente mee te nemen naar een nieuwe woning. Als één van jullie gebruik wil maken van de verhuisregeling, dan is het noodzakelijk dat de ander hier schriftelijk mee akkoord gaat. Die persoon ziet dan af van het recht om zelf gebruik te maken van de verhuisregeling of om de rentecondities van het bestaande onderpand te gebruiken. Klinkt misschien een beetje streng, maar zo zorgen we ervoor dat alles eerlijk verloopt.
-
Je kiest voor dezelfde soort NIBC Hypotheek
Het is niet mogelijk om een NIBC Hypotheek mee te verhuizen naar een nieuwe NIBC Extra Hypotheek en andersom.
-
Rentepercentage nieuwe en oude lening
De nieuwe lening krijgt vanaf de passeerdatum de meeverhuisde rentecondities. Heb je de oude lening nog niet afgelost? Dan zetten we vanaf dat moment de oude lening om naar het op dat moment geldende rentepercentage dat hoort bij een overbruggingskrediet.
-
En hoe zit het met de kopers van je woning?
Stel je voor, je hebt een koper gevonden voor je woning en je bent klaar voor de volgende stap. Je denkt dan misschien je hypotheek en de gunstige rentecondities gewoon over te dragen aan de nieuwe eigenaren. Zo eenvoudig is het helaas niet. De hypotheek en de rentecondities zijn persoonlijk en kun je niet doorgeven aan de kopers van je huidige woning. Dit betekent dat zij zelf een nieuwe hypotheek moeten afsluiten.
-
Samenvoegen van meerdere hypotheken kan niet
Helaas, als je meerdere hypotheken hebt lopen onder de zogenaamde NIBC regeling, kun je deze niet samenvoegen en in één keer meenemen naar je nieuwe woning.
-
We kunnen een aanvraag afwijzen
Helaas moeten we een aanvraag ook wel eens afwijzen. Dat doen we niet zomaar. Maar bijvoorbeeld als jouw aanvraag of jouw woning niet voldoet aan onze voorwaarden.
Ook wijzen we een aanvraag af als blijkt dat je niet voldoende inkomen hebt om te lenen of als de verhouding tussen de hoogte van je lening en de waarde van je woning niet in balans is. Dat betekent namelijk dat je niet voldoet aan de zogenaamde LTI- en LTV-norm.
Waarom je huidige hypotheek meenemen?
Aantrekkelijke hypotheekrente
Lagere maandlasten
Je blijft klant bij NIBC
Laat je goed adviseren
Heb je vragen of wil je meer weten over het meenemen van je huidige hypotheek naar een nieuwe woning? Een hypotheekadviseur kan je helpen of advies geven op basis van jouw persoonlijke situatie. Maak snel een vrijblijvende afspraak bij jouw eigen hypotheekadviseur of vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.
Alles over een kopen van een volgende woning
Bij het kopen van een volgende woning komt veel kijken. Naast het wellicht meenemen van je huidige hypotheek, komen er ook andere zaken bij kijken. Zoals overwaarde, restschuld, overbruggen... we leggen het je graag uit.