Inloggen
In gesprek met

Wouter van der Putten

Intermediair Wouter van der Putten: “Bij NIBC durven ze grijs te denken, ze denken mee en kijken als het niet kan, of het ook eventueel ook anders kan. Dat vind ik plezierig.”

Wouter Van Der Putten 6

Het zijn woelige tijden. De hypotheekrente stijgt razendsnel, net als de energieprijzen en de prijzen van bouwmaterialen. Waardoor de bouwproductie stokt, terwijl de vraag naar woningen onverminderd hoog blijft. Goed moment dus om te kijken hoe het sentiment is in de markt. NIBC Vastgoed Hypotheek is benieuwd en gaat op deze plek in gesprek met tussenpersonen, taxateurs en klanten. Hoe kijken zij aan tegen de huidige situatie? We vervolgen onze serie met intermediair Wouter van der Putten.

 

Wouter van der Putten is met zijn 58 jaar en een kwart eeuw bankervaring wat je noemt een echte oude rot in het financieringsvak. Al op zijn achttiende begonnen bij wat toen nog ABN heette en wat later ABN AMRO zou worden. Wouter van der Putten: “Bij die bank ben ik begonnen als jong broekje en heb ik uiteindelijk mijn bancaire carrière ook beëindigd. Als zakelijk accountmanager voor het middenbedrijf, waar ik de financieringen deed. Eind 2008 was ik er, na 26 jaar, wel een beetje klaar mee. Want ik was het niet eens met het beleid. Je hebt een tijd gehad, laten we zeggen vóór 2008, dat je als bank echt iets kon betekenen voor een MKB-ondernemer. Door het bij de meeste grootbanken gevoerde beleid, zijn MKB-klanten min of meer buiten de boot gevallen. Voor een bank is een financiering tot, zeg, 1 miljoen niet meer aantrekkelijk.” Waar hij lachend aan toevoegt: “Ook al omdat ik nogal weerbarstig en eigenwijs ben en daardoor nogal eens in de clinch lag met allerlei riskafdelingen werd het steeds minder plezierig. Dan kun je twee dingen doen: blind doen wat er wordt gevraagd of ruzie blijven maken. Of, derde mogelijkheid, zeggen: bekijk het maar. En dat laatste heb ik gedaan eind 2008.” Ironisch: “Dat was mooi getimed, zo vlak voor de crisis, zonder dat ik een euro meekreeg. Maar ik ben er nog.” Wouter ging vervolgens twee jaar aan de slag bij een voormalige klant (“een illusie armer, een ervaring rijker”), gevolgd door twee jaar bij een accountantskantoor waar hij vooral financieringsaanvragen verzorgde. Na die vier jaar in loondienst besloot Wouter dat het toch maar beter was op eigen benen te staan (“eigenwijs als ik was”) en begon hij voor zichzelf. Daarbij richtte hij zich in het begin voornamelijk op financieringen voor het MKB.

 

Zelfstandig

Twee jaar nadat hij als zelfstandige financieringsadviseur (“niemands baas, niemands slaaf”) was begonnen, kwam Wouter van der Putten in 2015 in aanraking met NIBC Vastgoed Hypotheek, een pas gestarte, nieuwe activiteit van NIBC op de toen nog tamelijk onontgonnen buy-to-let markt. Wouter van der Putten vertelt: “Dat was in feite ook mijn start op het terrein van financiering van verhuurd vastgoed, voornamelijk woningen. Het was natuurlijk ook niet een nieuwe tak van sport voor mij. Ik had daarbij als voordeel dat ik 26 jaar ervaring had met financieringen, maar dan vanaf de bankkant. Ik weet dus wat een financier verwacht van een aanvraag. Ik weet waar een financier naar kijkt. Ik zorg dus ook altijd voor een begeleidende memo bij mijn financieringsaanvraag, waardoor een beoordeling een stuk soepeler verloopt. Dat zou, by-the-way, ook wel eens wat meer gewaardeerd mogen worden, want ik geloof niet dat iedere intermediair zijn aanvraag zo compleet aanlevert.” Gevraagd naar de leuke kanten van het vak, antwoordt Wouter van der Putten: “De afwisseling. En ik vind het ontzettend leuk om aan tafel te zitten met beleggers en ze van dienst te zijn met een financiering. Dat gaat van mensen met een paar panden, tot mensen die dertig, veertig panden hebben.” Het financieren van verhuurd vastgoed begon van Wouter van Putten dus met NIBC Vastgoed Hypotheek en dat bleef zo. Hij legt uit: “Bij NIBC durven ze grijs te denken, terwijl bij andere partijen het soms een kwestie is van handboek soldaat, om het zo maar even te noemen: het gaat of het gaat niet. Een kwestie dus van afvinken. Bij NIBC denken ze mee en kijken ze als het niet kan, of het ook eventueel ook anders kan. Dat vind ik plezierig.”

Neem contact op met NIBC

Meer informatie over deze financiering of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met NIBC. 

Sander Vis 1 Bewerkt

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht