Inloggen
#030

Financiële Vooruitgang voor Nederlandse Huishoudens

Het Nibud-rapport "Geldzaken in de praktijk 2024" onthult een positieve trend in de financiële situatie van Nederlandse huishoudens, hoewel uitdagingen blijven bestaan. Het rapport, gepresenteerd tijdens het Nibud Jubileumcongres, onderzoekt de financiële stand van zaken voor huishoudens in Nederland.

Rondkomen

Het percentage huishoudens dat makkelijk of zeer makkelijk kan rondkomen is gestegen van 34% naar 42%, maar een derde van de huishoudens worstelt nog steeds financieel. Hoewel overheidsmaatregelen hebben geholpen, blijven bepaalde groepen financieel kwetsbaarder en onzekerder dan anderen.

Toeslagen

Toeslagen kunnen hulp bieden aan huishoudens met minder controle over hun inkomsten, maar velen weten niet waar ze recht op hebben. 80% van de huishoudens die moeilijk kunnen rondkomen, heeft meer dan gemiddeld moeite met het betalen van dagelijkse boodschappen, in vergelijking met 36% van de algemene populatie.

Energietransitie

Bijna 1 op de 10 huishoudens geeft aan dat zij verduurzaming van hun huis niet kunnen betalen en ongeveer een vijfde kan niet verduurzamen omdat ze afhankelijk zijn van de verhuurder of de VvE, of omdat de woning het simpelweg niet toelaat. Een meerderheid van 71% zegt op dit moment grip te hebben op de energiekosten, maar onder de huurders en huishoudens met een lager en/of wisselend inkomen is dit percentage significant lager.

Spaargeld

Ruim een derde van de huishoudens heeft het gevoel niet genoeg geld achter de hand te hebben, en 41% spaart minder dan 10% van het inkomen. Een vijfde van de huishoudens heeft minder dan € 1.000 op de spaarrekening. Dat kan dus € 900 zijn, of € 100 of helemaal niks. Deze huishoudens kunnen een tegenslag niet of maar heel nauwelijks opvangen.

Download en lees het volledige rapport en factsheet 'Geldzaken in de praktijk 2024' via de onderstaande knop. 

Heb je nog geen spaarrekening?

Open een gratis spaarrekening bij NIBC en start met sparen.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht