)
Inloggen

Nederlanders hebben de hoogste financiële buffer van Europa

Heb je je wel eens afgevraagd hoe goed jij en je landgenoten voorbereid zijn op onverwachte uitgaven? Goed nieuws: uit recent onderzoek van Allianz Trade blijkt dat Nederlanders de hoogste financiële buffer van Europa hebben! Laten we eens kijken wat dit precies betekent en hoe we deze toppositie hebben bereikt.

De cijfers spreken voor zich
Met een gemiddeld bedrag van €152.520 per persoon staan we aan de top van de Europese ranglijst. Dit bedrag omvat spaargeld, beleggingen en pensioenfondsen. We worden op de voet gevolgd door België, Frankrijk en Duitsland. Ter vergelijking: helemaal onderaan de lijst vinden we Portugal, met een gemiddelde buffer van slechts €880 per persoon.

Pensioengeld basis voor buffer
Waar komt die indrukwekkende buffer vandaan? Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, hebben we dit vooral te danken aan ons sterke pensioenstelsel. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De afgelopen tien jaar zagen we een terugval door pensioenfondsenkortingen en de hoge inflatie van de laatste jaren.

Hoe laten we ons geld groeien?
Interessant genoeg blijken Nederlanders, samen met de Finnen, uit te blinken in het behalen van rendement via rente-inkomsten, dividend en waardevermeerdering van effecten. Landen als Duitsland en Oostenrijk kiezen vaker voor het traditionele sparen. Ondanks de schommelingen op de beurzen, hebben wij over de lange termijn beter gepresteerd dan deze meer behoudende spaarders.

De toekomst ziet er rooskleurig uit
Hoewel de inflatie ons in 2022 hard raakte, met een reëel rendement van -24,7%, blijft Geeroms optimistisch. Hij ziet geen reden om aan te nemen dat Nederlanders in de toekomst minder goed zullen presteren. Met de groene en digitale transformaties in het verschiet, liggen er kansen voor nieuwe generaties om slim te investeren en mogelijk nog beter te presteren dan hun voorgangers.

Kortom, we mogen trots zijn op onze financiële buffer. Blijf slim omgaan met je geld en wie weet verstevigen we onze toppositie nog verder!

Bronnen:
Allianz Trade 

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht