Inloggen

8 tips om grip te houden op je geld

Door de stijgende kosten van energie, boodschappen en benzine houden veel mensen maandelijks minder (of geen) geld over. Zonder voldoende buffer, kunnen onverwachte kosten voor problemen zorgen. Herkenbaar? Hier zijn acht suggesties die je kunnen helpen om grip te houden op je financiën. Probeer het eens!

NIBC 01 Webp

1. Houd je financiën in de gaten

Goed inzicht in je uitgaven is essentieel als je geldproblemen hebt. Zo ontdek je waar je kunt besparen en kun je betere geldkeuzes maken. Er zijn veel tools die je hierbij kunnen helpen. Waarschijnlijk heeft je eigen bank ook een functie waarmee je je uitgaven in de gaten kunt houden.

 

2. Bespaar waar mogelijk

Begin klein. Koop je dagelijks een broodje op het station? Dat kan goedkoper. Controleer ook je verzekeringen en abonnementen. Betaal je voor dingen die je niet gebruikt? Dan kun je daarop besparen.

 

3. Spaar voor een buffer

Elk beetje helpt. Zet regelmatig een klein bedrag opzij voor onverwachte kosten. Als je wat extra ruimte hebt, kun je altijd je spaarbedrag verhogen. En het mooie is, je spaart automatisch! Zodra je salaris binnen is, zorg ervoor dat je jezelf eerst betaalt.

Open een rekening


4. Budgetteer je uitgaven

Wanneer je geldzorgen hebt, is het extra belangrijk om inzicht te hebben in je financiën. Een goede manier om meer controle te krijgen over je geld, is door te budgetteren. Je zorgt ervoor dat je uitgaven in lijn zijn met je inkomsten. Op die manier geef je nooit meer geld uit dan je eigenlijk hebt.

 

5. Laat geen subsidies of toeslagen liggen

Vaak vergeten we in Nederland toeslagen aan te vragen of zijn we ons er niet eens van bewust dat we er recht op hebben. Heb je al eens gecheckt of je recht hebt op toeslagen of subsidies? Het is echt de moeite waard om dit te controleren. Op de website van het Geldfit kun je met de rekentool 'Bereken uw recht' snel zien of je mogelijk subsidies of toeslagen laat liggen. Je vindt er ook informatie over hoe je deze toeslagen of subsidies kunt aanvragen. Dus waar wacht je nog op?

Doe de geldfit test

 

6. Verhoog je inkomsten

Je kunt op verschillende manieren je inkomsten verhogen. Bijvoorbeeld door spullen te verkopen die je niet meer gebruikt, of door je contracturen te verhogen als je parttime werkt.

 

7. Praat erover met vrienden

Over geldzorgen praten is niet altijd makkelijk. Maar wist je dat het eigenlijk kan helpen om je stress te verminderen? Als je je zorgen deelt met familie of vrienden, kun je misschien nieuwe inzichten krijgen. Of misschien hebben ze wel bruikbare tips voor je.

 

8. Vraag om hulp

Heb je hulp nodig? Ons Team van Wooncollect staat voor je klaar. Wil je liever anoniem blijven? Dat kan! Op Geldfit.nl kun je de test invullen en ontvang je handige tips en informatie.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht