In de media wordt regelmatig gesproken over de aflossingsvrije hypotheek en de vraag of het verstandig is om deze voor de eigen woning af te lossen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft banken en verzekeraars de instructie gegeven om klanten met een aflossingsvrije hypotheek te informeren over de mogelijke gevolgen van hun hypotheekvorm. Toch kan een aflossingsvrije hypotheek in bepaalde gevallen nog steeds een geschikte keuze zijn. Goed advies is daarom erg belangrijk. Bespreek met een onafhankelijke hypotheekadviseur de mogelijkheden.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je per maand alleen de rente. Je lost dus niets af gedurende de looptijd van de hypotheek. Mocht je wel willen aflossen is dat natuurlijk wel mogelijk tegen bepaalde voorwaarden. Aan het eind van de looptijd los je de hele hypotheek af met de opbrengst van de verkoop van je woning of met spaargeld.
Kenmerken aflossingsvrije hypotheek
Hypotheek in 1x aflossen aan het einde van de looptijd
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen rente over je lening. Je betaalt tot het einde van de looptijd niets terug van je lening of leningdeel. Je schuld blijft hierdoor ook hetzelfde. Het bedrag dat je aan rente betaalt, blijft dus ook gelijk. Aan het einde van de looptijd moet je de lening in één keer terugbetalen.
Extra aflossen
Wil je extra aflossen op je aflosvrije hypotheek dan kan dat. Je mag jaarlijks tot 15% van de lening boetevrij terugbetalen. Bij de NIBC Extra Hypotheek is dit zelfs 20%.
Wat als je situatie verandert
Ook dan staan we voor je klaar. Bekijk hier wat we in welke situatie voor jou kunnen betekenen.
Veelgestelde vragen over een aflossingsvrije hypotheek
-
Is een aflossingsvrije hypotheek verstandig?
-
Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek kan op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken vanwege de lagere maandlasten. Echter, er kleven ook enkele nadelen aan dit type hypotheek. Hieronder de belangrijkste nadelen:
- Ten eerste ligt de rente vaak iets hoger dan bij andere hypotheekvormen waarbij je gedurende de looptijd aflost.
- Sinds 2013 is het belangrijk om te weten dat je bij een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Dit kan een significante impact hebben op de netto maandlasten.
- Aan het einde van de looptijd dien je de volledige hypotheeksom in één keer terug te betalen. Het is dus belangrijk om hier een strategie voor te hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
-
Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?
Als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je maandelijks alleen de rente over het geleende bedrag. Het bijzondere aan deze hypotheekvorm is dat je gedurende de looptijd van de hypotheek niets aflost. Dat betekent dat je maandlasten relatief laag zijn, omdat je niet zoals bij andere hypotheekvormen geld terugbetaalt aan de bank of hypotheekverstrekker.
Aan het einde van de looptijd moet de volledige hypotheeksom in één keer worden terugbetaald. Dit kan je doen door je woning te verkopen en met de opbrengst de hypotheek af te lossen. Een andere optie is dat je gedurende de looptijd spaart om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Zo kun je aan het einde van de looptijd de hypotheek aflossen met je opgebouwde spaargeld.
-
Hoeveel mag je nog aflossingsvrij lenen?
Wanneer je een hypotheek afsluit voor het kopen van een woning, is het mogelijk om een deel van deze lening aflossingsvrij te krijgen. Dit betekent dat je tot maximaal 50% van de waarde van de woning niet hoeft af te lossen gedurende de looptijd van de hypotheek. Voor het overige deel van de lening kies je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, waarbij je wel maandelijks aflost.
-
Hoe kan ik extra aflossen op mijn hypotheek?
Je kunt tot 50.000 euro extra aflossen via de online omgeving. Dat doe je als volgt:
- Log in op MijnNIBC.
- Klik op het tabblad terugbetalen en vervolgens op terugbetalen.
- Klik het leningdeel aan waarop je extra wilt terugbetalen.
- Vul het bedrag in en klik op 'Ga naar overzicht'.
- Je ziet nu het overzicht met het bedrag dat je wilt aflossen, de eventuele vergoedingsrente en de indicatie van de nieuwe maandlasten.
- Als alles klopt klik je op 'Ga naar betalen'.
Wil je meer dan 50.000 euro aflossen?
Dan kun je het bedrag terugbetalen via een bankoverschrijving.
Volg dan onderstaande stappen:- Maak het aflosbedrag over naar het rekeningnummer waar ook jouw maandelijkse rentebetalingen naar overgemaakt worden.
- Vermeld in de omschrijving: 'extra aflossing'.
- Vermeld in de omschrijving jouw leningnummer en (indien van toepassing) het leningdeelnummer.
Bekijk hier alles over extra aflossen.
Waarom een NIBC hypotheek?
Boetevrij aflossen met eigen geld
Automatische rentedaling bij aflossen
Beste hypotheekverstrekker 2024
Vind een hypotheekadviseur
Wil je weten of een aflossingsvrije hypotheek bij jou situatie past? Ga dan naar een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur bekijkt jouw persoonlijke situatie en geeft jou advies op maat.
Via onze website kun je gemakkelijk een eerste afspraak maken, het eerste (oriëntatie)gesprek is vaak gratis.