Inloggen

NIBC: scherp op ongebruikelijke transacties

‘Witwassen’. Je hebt er vast al eens van gehoord. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat doet NIBC eraan om witwaspraktijken te voorkomen? En, wanneer krijg jij daarmee te maken? Je leest het hier.

Wat is witwassen?

Criminelen die hun illegaal verdiende geld legaal maken, dat heet witwassen. Vaak gaat het om winsten uit drugshandel, maar het geld kan ook verdiend zijn met diefstal, mensenhandel, belastingontduiking of andere criminele activiteiten. Terrorismefinanciering valt ook onder de noemer witwassen. In dat geval proberen criminelen het doel van hun overboekingen te verhullen. Wereldwijd gaat er per jaar 2.400 miljard euro om in criminele transacties, schatten deskundigen.

Hoe werkt witwassen?

Criminelen hebben vaak veel contant geld in bezit. Daar kunnen ze natuurlijk hun dagelijkse boodschappen mee doen en luxe producten kopen. Cash betalingen van erg dure producten vallen op en dat willen criminelen niet. Ze kiezen daarom ervoor het geld in kleinere hoeveelheden te storten op verschillende bankrekeningen. Vervolgens pompen ze dat geld rond naar andere bankrekeningen over de hele wereld totdat niemand kan achterhalen waar het geld vandaan komt. Daarna investeren ze het alsnog legaal in luxe auto’s en villa’s bijvoorbeeld.

Hoe pakken wij witwassen aan?

NIBC is scherp op ongebruikelijke transacties. Wij houden dagelijks stortingen op spaarrekeningen of aflossingen van hypotheken in de gaten. Valt ons iets op? Dan vragen wij de klant waar het geld vandaan komt en kunnen wij om documenten vragen waar dat uit blijkt.

Wanneer hoor jij van ons?

Doe je een storting of aflossing die hoger is dan we van jou gewend zijn? Dan ontvang je van ons een formulier. Hierop vul je in wat de herkomst is van het geld. Doe je dat niet, dan volgt een reminder.

Ben ik verplicht om NIBC informatie te geven?

Ja. In de Algemene Bankvoorwaarden staat dat je verplicht bent om informatie te geven als NIBC daar om vraagt.

Waarom doet NIBC dit?

NIBC heeft een wettelijke plicht om bij haar klanten na te gaan wat de herkomst is van het geld dat ze bij NIBC onderbrengen. Je moet, als klant, er op kunnen vertrouwen dat NIBC zich aan de wet houdt.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht