Inloggen

Groene woningen stijgen in waarde

Onlangs heeft de NVM een interessant onderzoek gepubliceerd over energielabels en hun impact op de woningmarkt. We zetten de belangrijkste bevindingen voor je op een rijtje.

Kopers bereid om meer te betalen voor energiezuinige woning

In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de meerwaarde van een bestaande woning met een energielabel A+ of hoger ten opzichte van dezelfde woning met een G-label naar schatting 23%*, blijkt uit recent onderzoek van Brainbay. Voor een gemiddelde woning van 113 m2 komt het prijsverschil uit op ongeveer 84.000 euro. Deze meerwaarde is substantieel groter dan drie jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2021 was een woning met label A+ of hoger naar schatting 7% meer waard dan dezelfde woning met een G-label.

Prijsstijging Energiezuinige Woningen

Doordat die meerwaarde zo sterk is gestegen, kunnen we concluderen dat woningkopers nu meer geneigd zijn om extra te betalen voor energiezuinige woningen dan een paar jaar geleden. Mogelijk hebben de stijgende energieprijzen bijgedragen aan deze trend door woningkopers en -eigenaren aan te moedigen om energiezuinige opties te overwegen. Hoewel de energieprijzen recentelijk zijn gedaald, zijn ze nog steeds veel hoger dan drie jaar geleden. Hierdoor zijn energiezuinige woningen financieel nog aantrekkelijker en zijn woningkopers bereid er meer voor te betalen.

Meerwaarde energiezuinige woning flink toegenomen
Woningwaarde per vierkante meter naar energielabel, gecorrigeerd voor andere woningkenmerken die ook van invloed zijn op de waarde.

Recente onderzoeken lijken dit te bevestigen. Volgens Funda speelt het energielabel een steeds grotere rol voor woningzoekers. In september vorig jaar vond ongeveer tweederde (67%) het energielabel belangrijk, terwijl dat in maart 2022 nog maar ongeveer de helft (53%) was.

Wat betekent dit voor jou?
Als je je woningwaarde wilt verbeteren, is het slim om te investeren in energiebesparende maatregelen. Denk aan isolatieverbeteringen, zonnepanelen of energiezuinige verwarmings- en koelsystemen. Niet alleen verhoog je hiermee de verkoopbaarheid en waarde van je woning, maar je bespaart ook op lange termijn op energiekosten. 

huis verduurzamen hypotheek

Verduurzamen bij NIBC

Wil je flink besparen op energiekosten door je woning te verduurzamen? Bij NIBC kan dat tot wel 106% van de woningwaarde met een maximaum van maar liefst € 25.000.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht