Inloggen
11 juli 2023

Hou je staande in de ‘perfect storm’

“Door de maatregelen die er aankomen, zullen de quickfix, snel rijk worden jongens uitgestoten worden”, aldus vastgoedbelegger en mentor Imed Baatout in de vodcastserie Vastgoed Strategen van NIBC. Het was ook bijna te mooi om waar te zijn de afgelopen jaren: voortdurend stijgende huizenprijzen en een zeer lage rente, waardoor heel veel mensen in het residentieel vastgoed stapten. Om daarmee extra inkomen te verwerven. Daarbij profiterend van de overwaarde, dankzij de alsmaar stijgende prijzen, en het hefboomeffect.

Nu de rente sterk is gestegen, de woningprijzen dalen en de reguleringsdrang van de overheid roet in het eten gooit, wordt het een ander verhaal. Want als maatregelen zoals bijvoorbeeld de middenhuurregeling doorgaan zoals voorgesteld, dan is er een mogelijkheid dat een deel van de huurwoningen de opbrengsten niet meer in verhouding staan tot de hoogte van de hypotheek. En kan het zo zijn dat een deel nauwelijks meer rendabel zijn te exploiteren. Zeker als de belegger de woning nog niet lang geleden heeft gekocht en voor een groot deel heeft gefinancierd. Dan lonkt uitponden des te meer, zeker omdat verkoop op de vrije markt plaatsvindt.

Gaat dat alles leiden tot een ‘uitpondingsgolf’ bij vastgoedbezitters, zoals wordt gesuggereerd in een recent artikel in de Volkskrant op basis van Kadastercijfers? Bij kleine beleggers wellicht, hoewel je die paar procent, 7% in de grote steden/3,5% landelijk, nog geen golf mag noemen. De meer ervaren beleggers en de grotere en institutionele vastgoedbeleggers maken even pas op de plaats en zoeken naar mogelijkheden om in te spelen op veranderende marktomstandigheden. En profiteren daarbij wellicht van het feit dat kleinere partijen van hun vastgoed af willen.

En ongeacht of de aangekondigde regulerings- en belastingplannen zo doorgaan als voorgesteld, wat maar de vraag is met de veranderde politieke situatie, kan het geen kwaad je vastgoedportefeuille te verduurzamen. Bovendien blijken panden met een goed energielabel minder last te hebben van waardedaling. Zo laat een recente studie van Brainbay zien dat elke verbetering in het energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Een woning met label C brengt gemiddeld 11,6% meer op dan een woning met energielabel G. Het investeren in verduurzaming is daarom niet alleen een besparing op energiekosten, maar ook een investering in de waarde van het huis. En hoe beter het energielabel, hoe makkelijker te verhuren in de vrije sector.

Er liggen dus volop kansen voor de actieve woningbelegger, want de vraag naar (huurwoningen) blijft onverminderd hoog. Niet voor niks stelde journalist en vastgoedbelegger Ebru Umar in een eerdere podcast aflevering voor NIBC Vastgoed Hypotheek dat in Nederland 960.000 woningen worden verhuurd door particuliere beleggers. Dat wil zeggen dat zij ervoor zorgen dat zo’n 2 miljoen mensen een dak boven het hoofd hebben. Ze spelen daarmee een essentiële rol op de woningmarkt. Het zou dus mooi zijn als de overheid die rol zou weten waarderen.

Hoe de aangekondigde maatregelen er uiteindelijk ook uit gaan zien: laten we gaan verduurzamen! NIBC Vastgoed Hypotheek helpt de woningbelegger daarbij graag een handje. Amer Jagesar, oprichter NIBC Vastgoed Hypotheek: “In deze veranderende markt blijven we kritisch kijken naar ons product en hoe we dit beter kunnen laten aansluiten bij de wensen en behoeften van onze relaties. Houdt ons daarom in de gaten, want natuurlijk gaan wij verduurzamen nog meer stimuleren.”

Disclaimer: Dit artikel is geschreven in samenspraak met NIBC Bank N.V., maar niet namens NIBC Bank N.V.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht