Inloggen
NIBC 25
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Wat zijn mijn kansen als ZZP’er op een hypotheek?

NIBC wil de steeds groter wordende beroepsgroep zelfstandige ondernemers zo goed mogelijk kunnen bedienen en biedt ook hypotheken als je nog geen drie jaar in bedrijf bent. Zo kan je bij NIBC al vanaf 12 maanden ondernemen in aanmerkingen komen voor een hypotheek.

Boekjaren
Werk jij al meerdere jaren als ondernemer, dan liggen je kansen over het algemeen best goed. Maar juich niet te vroeg, je moet wel kunnen aantonen dat jouw zelfstandige onderneming sterk genoeg is om voorlopig overeind te blijven.

Om je inkomen te berekenen neemt de bank de nettowinst van jouw onderneming als basis. Banken hanteren verschillende methoden. Bij NIBC Direct wordt je gemiddelde inkomen bepaald op basis van jaarcijfers en/of een prognose van een AA-accountant.

  • Ben je tussen de een en twee jaar zelfstandig dan nemen we 75% van het berekende inkomen mee.
  • Als je meer dan twee jaar, maar minder dan drie jaar zelfstandig bent nemen we 90% van het berekende inkomen mee.
  • Als je langer dan drie jaar zelfstandig bent nemen we 100% van het berekende inkomen mee.

Ben je nog maar een of twee jaar bezig, dan geldt de eerste tien jaar een opslag op de rente van 0,30%. Deze vervalt na tien jaar automatisch.

Zijn jij en je partner allebei zelfstandig? Dan moet in elk geval één van jullie minimaal drie jaar bezig zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Winst
Om jouw inkomen te bepalen, kijkt de hypotheekverstrekker naar de winst uit je onderneming vóór belastingen. Er wordt gerekend met de gemiddelde winst van de laatste drie jaren, behalve als het laatste jaar de winst lager was dan daarvoor. In dat geval geldt de winst over het afgelopen jaar als jouw maximale inkomen.

Kun je als ondernemer ook een NHG-hypotheek krijgen?
Ja, dat kan sinds 1 december 2016 en zelfs als je nog maar één jaar als ondernemer actief bent. Daarvoor wordt wel je inkomen van de afgelopen drie jaar meegenomen in je toetsinkomen. In plaats van dat je drie jaar zelfstandige moet zijn, zoals voorheen, wordt nu gekeken naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht