)
Inloggen

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Als je gaat verbouwen, komt er enorm veel op je af. Niet alleen moet je een goede aannemer vinden en nadenken over wat voor jou echt belangrijk is in huis, ook wil je de verbouwing zo verstandig mogelijk financieren. Het verhogen van, of een extra hypotheek voor de verbouwing kan een interessante optie zijn. Maar hoe zit het precies als je geld gaat lenen voor de verbouwing en hoe werkt een tweede hypotheek? En wat is beste manier om extra te lenen? We vertellen je alles wat je wil weten over een extra hypotheek om te verbouwen. Lees snel verder!

Je verbouwing financieren

Verbouwen is vaak duur. Of je nu je keuken wilt verbouwen, het hele huis wilt renoveren of de tuin grondig aan wilt pakken; geld om je verbouwing te financieren moet ergens vandaan komen. Als je het hebt, is het gebruiken van spaargeld prettig om je verbouwing te financieren. Als je geen (of niet genoeg) spaargeld hebt, kun je geld lenen voor de verbouwing. Wat de beste manier is om dat te doen hangt van allerlei factoren af.

Je kunt geld lenen middels een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op dit soort leningen zijn vaak erg hoog. In de meeste gevallen is een extra hypotheek voor de verbouwing gunstiger. Er zijn verschillende manieren om de verbouwing middels je hypotheek te financieren.

Hypotheek verhogen

Een hypotheek verhogen om te verbouwen kan alleen als je overwaarde hebt of als er al voldoende is afgelost. Bij deze vorm van een extra hypotheek voor je verbouwing is het in de regel zo dat aan het extra bedrag een minimum verbonden is, bij NIBC is dit € 15.000,-.

Tweede hypotheek verbouwing

Als je geen ruimte in je hypotheek hebt ingebouwd of niet aan de voorwaarden voldoet, kun je een tweede hypotheek overwegen. Ook voor een tweede hypotheek gelden regels en voorwaarden. Er is een nieuwe hypotheekakte nodig en de aanvraag kan net zo lang duren als de aanvraag van een nieuwe hypotheek. Bij de kosten van een tweede hypotheek dien je dan ook rekening te houden met notariskosten.

Een voordeel van een tweede hypotheek is dat je de hypotheekrente van het bedrag dat je leent voor de verbouwing kunt opgeven als aftrekpost bij de belasting. Wel dient hiervoor de hypotheek in 30 jaar tijd te zijn afgelost en lineair of annuïtair zijn afgesloten. Ook moet je kunnen aantonen dat je het geld hebt gebruikt om verbeteringen aan je woning aan te brengen. Dit moeten verbeteringen zijn die je niet kunt meeverhuizen.

Het bouwdepot

Als extra hypotheek voor de verbouwing wordt er vaak gekozen voor een bouwdepot. Je gebruikt dan een (extra) deel van de hypotheek voor de verbouwing. Een bouwdepot is een speciaal 'potje' voor de verbouwing dat aan je hypotheek wordt gekoppeld. Het depot is een door de bank beheerde rekening met als doel je verbouwing te financieren. Het geld uit het bouwdepot gebruik je (alleen) om de verbouwing mee te betalen. Geld dat na de doorlooptijd over is, wordt van je hypotheek afgetrokken.

De voordelen van een bouwdepot

Het voordeel als je middels een bouwdepot een extra hypotheek voor je verbouwing regelt, is dat alleen het bedrag dat je uitgeeft wordt opgeteld bij je hypotheek en de maandelijkse lasten. Een ander voordeel zijn de kosten van een bouwdepot.

Wel is het zo dat als je een bouwdepot neemt voor het verbouwen van een bestaande woning doorgaans een taxatierapport nodig is. Houd hier dus rekening mee wat de kosten voor het bouwdepot aangaat. Als je een bouwdepot gaat aanvragen voor nieuwbouw gelden er andere regels. Een verbouwing van een nieuwe woning betaal je in termijnen.

Bonnetjes bewaren loont!

In de praktijk komt het er bij een bouwdepot op neer dat je je kosten declareert bij de geldverstrekker. Hiervoor heb je alle bonnen en facturen nodig, bewaar deze dus goed. Gooi facturen van je verbouwing ook na het declareren van de kosten niet weg. De Belastingdienst kan deze opvragen als bewijs dat de verbouwing echt plaatsvond. Ook als je een tweede hypotheek neemt om te verbouwen, dien je alle bonnen en facturen goed te bewaren. Declareren van je bonnetjes gaat bij NIBC snel en makkelijk via jouw persoonlijke hypotheken app.

Hoeveel extra lenen voor een verbouwing?

Hoeveel je extra kunt lenen voor de verbouwing hangt van verschillende factoren af. Je mag tot maximaal 100% van de marktwaarde van je huis lenen. Het is aannemelijk dat de marktwaarde van je huis stijgt door verbouwing. Hier wordt bij het afsluiten van een extra hypotheek (of uitbreiden van een bestaande hypotheek) rekening mee gehouden.

Als je leent om je huis te verduurzamen, is het bedrag dat je maximaal kunt lenen 106% van de woningwaarde. Als je investeert in een energiebesparende verbouwing, krijg je vaak subsidie van de gemeente. Deze kan oplopen tot wel 30%, laat je dus goed informeren!

Extra hypotheek voor verbouwing: goed beslagen ten ijs

Als je geld wil lenen voor een verbouwing, is het slim om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en wat het beste aansluit bij jou en je situatie. NIBC heeft jarenlange ervaring en voor al onze producten werken wij met onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zo weet je zeker dat je een extra hypotheek voor de verbouwing neemt die echt bij je past! Het oriëntatiegesprek is in de meeste gevallen gratis. Ontdek de mogelijkheden en neem vandaag nog contact op!

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht