De eerste stap naar een verbouwing is het inzichtelijk maken van je financiën en mogelijkheden. Is het nodig om extra geld te lenen? Ga naar een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Jouw hypotheekadviseur kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je advies op maat.

De belangrijkste kenmerken
De belangrijkste stappen op een rijtje
-
Stap 1: Het oriëntatiegesprek
-
Stap 2: Verbouwplan opstellen
Nu je weet hoeveel je aan je verbouwing kunt besteden, kan je starten met je verbouwplan. Zet al je wensen op papier en vraag offertes op. Zo heb je een helder overzicht inclusief de verwachte kosten en kom je niet zo maar voor verrassingen te staan. Bekijk ook over je verduurzamingsmaatregelen meefinanciert.
-
Stap 3: De financiering
Het verbouwplan inclusief de verwachte kosten worden door jouw hypotheekadviseur bij de geldverstrekker aangeleverd. Op basis hiervan en andere gegevens wordt bekeken welke vorm en hoe hoog het verbouwdepot kan zijn.
-
Stap 4: De hypotheekofferte tekenen
Ben je tevreden met het voorstel van het bouwdepot? En heb je de offerte goed doorgenomen? Dan is het een kwestie van je handtekening zetten en op naar de notaris voor de laatste stap.
-
Stap 5: Naar de notaris
Spannend, de laatste stap! Als de hypotheekverstrekker het bouwdepot heeft goedgekeurd worden alle documenten doorgestuurd naar de notaris. Daar zet jij je handtekening en de verbouwing kan beginnen. Succes!

Handig! Declareer binnen 2 minuten je bonnetjes
Bij NIBC begrijpen we dat jij je handen vol hebt aan je verbouwing. Daarom maken we het je graag zo makkelijk mogelijk. Declareren voor je bouwdepot heb je dan ook binnen 2 minuten gedaan. Pak je telefoon, maak een foto van de bon en voila: declaratie voltooid!

Zo lang mogelijk blijven wonen in jouw woning?
Maak jouw woning levensloopbestendig. Een verbouwing van uw woning om het levensloopbestendig te maken, zorgt ervoor dat je langer thuis kunt blijven wonen. Zo kan je bijvoorbeeld de dorpels laten weghalen, een inductiekookplaat plaatsen, het bad vervangen voor een inloopdouche en slimme beplanting en goede paden in de tuin aanleggen. Bij NIBC is het mogelijk om de kosten voor zo n verbouwing mee te financiering.
Veelgestelde vragen
-
Hoe werkt de rentevergoeding op mijn bouwdepot?
Als je een bouwdepot bij NIBC aanhoudt, bouw je over het bedrag in het bouwdepot rentevergoeding op. Het rentepercentage is meestal gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt voor jouw hypotheek. De rentevergoeding wordt maandelijks achteraf in mindering gebracht op jouw maandtermijn.
Een voorbeeld:
15 april 2021 - passeren van de akte bij de notaris
30 mei 2021 - de eerste incasso vindt plaats. Je betaalt rente over april en rente en aflossing over de maand mei
28 juni 2021 - de tweede incasso vindt plaats. Je betaalt de rente en aflossing van juni. De opgebouwde rentevergoeding van april en mei wordt in mindering gebracht op jouw maandtermijn
27 juli 2021 - de derde incasso vindt plaats. Je betaalt de rente en aflossing van juli. De opgebouwde rentevergoeding van juni wordt in mindering gebracht op jouw maandtermijn.
Je betaalt de rente en aflossing voor jouw hypotheek maandelijks achteraf.
-
De bouw is afgerond en ik heb nog geld in het bouwdepot. Wat gebeurt er met dat geld?
Als de bouw of verbouw is afgerond en het bouwdepot is niet leeg, wordt dit bedrag automatisch afgelost op de lening. Daarna sluit het bouwdepot. Wil je zelf bepalen op welk leningdeel het restant in het bouwdepot wordt afgelost, kun je contact opnemen met onze klantenservice of dit per e-mail aan ons laten weten.
Soms zit het tegen. Wat als de bouw of verbouwing nog niet is afgerond, maar het einde van de looptijd van het bouwdepot nadert? Je ontvangt dan van ons automatisch een bericht. Je kan eenmalig vragen de looptijd van het bouwdepot te verlengen met 6 maanden. Houd er rekening mee dat je na verlenging geen rentevergoeding meer ontvangt op jouw bouwdepot.
-
De waarde van mijn woning is gestegen. Hoe pas ik mijn marktwaarde aan?
Om de marktwaarde aan te passen, moet je een door NIBC goedgekeurd taxatierapport aanleveren. Als je hypotheek lager is dan € 1.000.000,- en kleiner of gelijk aan 90% van de meest recent getaxeerde waarde van je woning, kun je ook een desktop taxatierapport aanleveren. In jouw MijnNIBC omgeving kun je de benodigde documenten aanleveren. Wanneer van toepassing, passen wij ook de risicoklasse aan. Voor het aanpassen van uw woningwaarde brengen wij € 200,- administratiekosten in rekening*.
*Niet van toepassing bij een NIBC Extra Hypotheek
-
Alle veelgestelde vragen
Bekijk onze veelgestelde vragen pagina. Wellicht staat hier jouw vraag en antwoord bij.
Je hypotheek verhogen?
Wil jij je NIBC hypotheek verhogen omdat je wilt gaan verbouwen ga dan langs bij een hypotheekadviseur voor advies op maat.
