Inloggen
Jason Grant Sz0rwvu3mx0 Unsplash
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Wat zijn de eisen voor het verstrekken van een hypotheek?

Je geldverstrekker helpt je graag met de financiering van je nieuwe woning. Om vast te stellen of je de bijbehorende maandlasten kunt betalen - nu en in de toekomst - kijken de geldverstrekker en je adviseur naar twee belangrijke zaken: jouw inkomen en de waarde van de woning die je op het oog hebt.

Welke rol speelt mijn inkomen?
Met jouw inkomen betaal je de maandlasten van de hypotheek, dat zijn zowel de rente als aflossingen. Een geldverstrekker bepaalt met jouw inkomen en de rentestand het financieringslastpercentage (aan de hand van door het NIBUD opgestelde normen). Dit percentage geeft aan welk deel van je inkomen je maximaal aan woonlasten mag uitgeven. Wanneer je dit vermenigvuldigt met je inkomen dan krijg je de maximale woonlasten in euro’s.

Samen of alleen
Koop je het huis samen met je wederhelft? Dan kijken ze naar het gezamenlijke inkomen. Het financieringslastpercentage wordt bepaald door het hoogste inkomen plus 60% van het andere inkomen.

Een voorbeeld: jouw inkomen is € 40.000 en dat van je partner € 21.000. Het financieringslastpercentage wordt dan niet gebaseerd op € 61.000, maar op € 40.000 + 0,6 x € 21.000 = € 52.600. Dit percentage wordt gebruikt op het totale inkomen van € 61.000.

Bereken het eenvoudig met onze rekentool.

Welke rol speelt de waarde van mijn huis?
Het is heel simpel: de maximale hoogte van de hypotheek is sinds 1 januari 2018 100% van de woningwaarde. Er zijn wel een aantal uitzonderingen:

  • Als je energiebesparende maatregelen mee wil financieren en de hypotheek niet meer dan 106% bedraagt van de woningwaarde.
  • Als je na de verkoop van je huis een restschuld overhoudt, kan deze soms worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek.
  • Ook als je je hypotheek wil oversluiten naar een andere bank (geldverstrekker) geldt de regel niet.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht