Inloggen
NIBC 07 Webp
Hypotheken 01 jan. 0001, 00:00 CET

Waarmee moet ik rekening houden als ik mijn huis wil verkopen?

Je kunt het je nu misschien nauwelijks voorstellen, maar er komt waarschijnlijk een moment dat je weer van je huis af wil. Je gaat samen wonen, gezinsuitbreiding, je verhuist naar een andere stad vanwege werk, of gewoon omdat je dat leuk vindt. En een huis verkopen is bijna net zo veel gedoe als een huis kopen.

Moet ik een makelaar inschakelen?
Voor het verkopen van een huis kun je een makelaar inschakelen in ruil voor courtage, zoals dat heet. Het is niet verplicht, maar wel handig: een goede makelaar kent de lokale markt. Hij adviseert over bijvoorbeeld de vraagprijs en de presentatie van de woning, en kan je bijstaan bij de onderhandelingen met de nieuwe eigenaar.

Denk je dat je dit (bijna) allemaal prima zelf kan? Dat mag je het ook zelf doen. Je kunt ook deeldiensten afnemen bij de makelaar, zoals verkoopstrategie, bezichtigingen en onderhandelingen.

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?
Fiks die noodzakelijke reparaties waar je misschien al zo lang tegenaan hikt. Zorg dat het interieur glimt, dat de tuin (als je die hebt) aangeharkt is en vraag een definitief energielabel aan.

Beslis voor jezelf wat de minimale prijs is waarvoor je het huis in de etalage wilt zetten. Kijk ook eens naar huizenprijzen in de buurt.

Beslis welke advertentiekanalen je wil gebruiken (Funda, lokale krant, makelaarsblad), laat mooie foto’s maken en zorg voor informatiepakketjes voor belangstellenden met een bouwtekening, foto’s, de belangrijkste kenmerken en de indeling.

Wat moet ik doen in de verkoopfase?
Organiseer (al dan niet met hulp van de makelaar) bezichtigingsmomenten voor wie al interesse heeft getoond, en/of een open huis-dag voor wie nog in de oriëntatiefase zit. Onderhandel met serieuze belangstellenden over de prijs en als jullie het eens zijn geworden onderteken een modelkoopovereenkomst.

Waar moet ik zelf aan denken bij de overdracht?
Vergeet niet om bij de verzekeraar te informeren naar de opzeggingsdatum van de opstal- en inboedelverzekering en noteer op de overdrachtsdatum de meterstanden.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht