Inloggen
Verhuizen, verbouwen of verduurzamen?

Overwaarde opnemen?

Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, een verbouwing, het verduurzamen van je woning of voor persoonlijke uitgaven. We vertellen graag waar je je overwaarde allemaal voor kunt gebruiken.

Eerste Woning Kopen

Wat is overwaarde?

Overwaarde ontstaat wanneer de marktwaarde van je woning hoger is dan de hypotheekschuld die je nog hebt. Met andere woorden, het is het verschil tussen wat je huis waard is op de markt en wat je nog moet betalen aan je hypotheek. Is je woning bijvoorbeeld €400.000 waard en je hypotheek €300.000? Dan heb je €100.000 overwaarde. 

Is de de hypotheekschuld op je woning hoger dan de marktwaarde op je woning? Dan heb je geen overwaarde, maar een restschuld. Dit merk je als je het huis verkoopt en daarna met een schuld blijft zitten. 

Waarvoor kun je de overwaarde op je woning gebruiken?

#029

Waar moet je op letter bij het opnemen van overwaarde?

Wil je overwaarde opnemen? Houd dan rekening met een aantal belangrijke dingen.

Hypotheekmogelijkheden

Bekijk welke hypotheekopties beschikbaar zijn om overwaarde op te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je bestaande hypotheek te verhogen. Soms moet je opnieuw naar de notaris, dan noemen we dit een tweede hypotheek.

Kosten

Het opnemen van overwaarde kost geld. Denk aan afsluitkosten, taxatiekosten en advieskosten. Als je naar de notaris moet, betaal je ook notariskosten. Gebruik je het bedrag voor het verbouwen of verduurzamen van je woning? Dan zijn deze kosten over het algemeen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Vraag jouw hypotheekadviseur of dit bij jou van toepassing is.

 

Financiële gevolgen

Bedenk goed wat het opnemen van overwaarde betekent voor je financiële situatie op lange termijn. Het kan invloed hebben op je maandlasten, belastingen en de looptijd van je hypotheek.

#024

Persoonlijk advies

Heb je vragen over het opnemen van overwaarde? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak bij een onafhankelijk hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht