Inloggen
Spaarmarkt
Sparen 04 okt. 2023 00:00 CEST

Spaarrekening rente vergelijken

Een hoge spaarrente: wie wil dat niet? Spaarders zoeken altijd naar de beste rente. Maar de hoogte van de rente die je ontvangt komt niet zomaar uit de lucht vallen. Meerdere factoren beïnvloeden de actuele spaarrentes. Zoals de markt, de Nederlandse bank en de Europese Centrale Bank. Eens kijken hoe dat zit.

Inflatie en spaarrente

Inflatie is de mate waarin de algemene prijs van goederen en diensten stijgt. Als de inflatie hoog is, worden deze duurder. Dit betekent dat de koopkracht van je spaargeld afneemt. Inflatie zelf heeft geen invloed op de spaarrentes, maar wel indirect. Banken proberen inflatie te compenseren door het verhogen van de spaarrentes. Dit bedenken ze niet zelf: banken in de Eurozone volgen hierin de Europese Centrale Bank (ECB).

De rol van de ECB

De ECB heeft onder andere de taak om de inflatie te laag te houden, rond de 2%. Bij een hoge inflatie kan de ECB de rentes verhogen. Daardoor wordt het duurder voor banken om geld te lenen, en aantrekkelijker om geld te ‘stallen’ bij de ECB. Om dit te financieren, willen banken spaarders aantrekken. Jij dus. Dit doen ze door de spaarrente te verhogen. Zo werkt de rente die de ECB bepaalt door in de spaarrentes die banken hanteren en die jij als spaarder ontvangt. Doordat het aantrekkelijker wordt om te sparen zal de consument minder uitgeven. Dit remt de economische groei af en verlaagt dus de inflatie.

Omdat de inflatie op dit moment hoog is, zullen de ECB-rentes naar verwachtingen blijven stijgen. In ieder geval tot 2025. Dit geldt ook voor de rente die jij ontvangt op jouw spaargeld.

Stijging spaarrente bij grootbanken beperkt

Hoewel de spaarrente op dit moment overal in de Eurozone stijgt, is deze stijging bij de Nederlandse grootbanken minimaal. Grote banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank zijn terughoudender in het doorvoeren van de rentestijging. De spaarrente stijgt het meest en snelst bij kleinere spaarbanken zoals NIBC. Doe hier je voordeel mee en open vandaag nog een spaarrekening bij ons. Dat kan gewoon naast je betaalrekening bij je huidige bank. Zonder minimale inleg of extra kosten.

Hoe open je een spaarrekening?

In vier stappen open je een gratis spaarrekening bij NIBC.

Vergelijk spaarrentes

Haal jij het beste rendement uit jouw spaargeld? Vergelijk de spaarrente van NIBC met jouw betaalbank. Bij ons ontvangt iedereen dezelfde rente, ongeacht de hoogte van je spaarbedrag. 

Kan jij je geld wat langer missen? Daarvoor bieden wij een termijndeposito. Op onze termijndeposito's ontvang je een hogere rente. 

Laat jouw geld niet liggen en open nu een spaarrekening bij NIBC.

 

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht