Inloggen
Verbouwen
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Is mijn huis na de verbouwing meer waard?

Blijer dan blij ben je met je nieuwe huis, maar die bruine tegeltjes in de badkamer kunnen écht niet meer. En wie heeft die muur midden in de kamer neergezet? Weg ermee! Verbouwen kost geld, maar daarna is je huis ook meer waard. Toch?

De kosten voor een verbouwing komen bovenop de koopsom van je woning. Of je (een deel van) deze kosten kunt meefinancieren in je hypotheek, hangt ervan af of de verbouwing zorgt voor een zogeheten waardevermeerdering van de woning.

Wanneer is er sprake van waardevermeerdering?
Verbouwingen die een huis ruimtelijker maken, isoleren of in onderhoud voorzien zijn vaak zogeheten ‘waardevaste verbouwingen’. Dat betekent dat de waarde van je huis ongeveer met hetzelfde bedrag stijgt als dat jij wil investeren. Daarom kun je de kosten (deels) meefinancieren.

Hoe wordt het maximale bedrag bepaald?
Hiervoor neemt de hypotheekverstrekker de waarde van de woning na verbouwing als uitgangspunt. Die wordt door een taxateur vastgesteld, aan de hand van een taxatierapport. De bank bepaalt vervolgens het bedrag dat kan worden meegefinancierd. Hoe meer hoe beter, want bij een annuïtaire of lineaire hypotheek is de hypotheekrente van de meegefinancierde verbouwingskosten aftrekbaar.

Het deel dat wordt gefinancierd wordt gestort in het eerder genoemde bouwdepot, waaruit de rekeningen van de verbouwing betaald worden.

Welke kosten kan ik meefinancieren?
Eigenlijk alles wat je niet kunt meeverhuizen uit je oude huis. Denk aan een aanbouw, een nieuwe keuken of badkamer, een serre of dakkapel, installatie van sanitair en cv’s, vloeren, isolatie, maar ook schilder- en stucwerk en glas-in-lood-ramen. Ook al het meerwerk bij een nieuwbouwhuis (dus wat afwijkt van het standaard bouwplan) zorgt voor waardevermeerdering en kan waarschijnlijk grotendeels worden meegefinancierd.

Welke kosten kan ik niet meefinancieren?
Alles wat je wel kunt meeverhuizen uit je oude huis, zoals meubilair en stoffering. Uitzondering is vaste vloerbedekking, zoals een tapijt.

Hoe betaal ik de kosten die niet worden meegefinancierd?
Soms stijgt de woning niet met dezelfde waarde als het bedrag dat je wil investeren in de verbouwing: dit kan voorkomen bij hele specifieke verbouwingen die heel smaakgevoelig zijn. Het deel dat niet wordt meegefinancierd kun je dan aanvullen met spaargeld, of met een doorlopend krediet: handig als de verbouwing toch iets duurder uitpakt (en dat is helaas geen uitzondering).

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht